Problémem však je, že tři lidé z vedení této firmy jsou členy městského zastupitelstva, Martin Svoboda pak navíc zasedá v radě města.

Radnice však střet zájmů rázně vylučuje. „S vědomostmi, které mám, tvrdím, že žádný střet zájmů nenastal," řekl starosta Pavel Heřman. Město podle něj ani nemá možnost, jak komukoliv účast v soutěži zakázat. „Nemůžeme diskriminovat firmu, protože její členové sedí i v zastupitelstvu města. Kdyby veřejně lobovali nebo si neoprávněně pomohli k vítězství, tak je to něco jiného, ale jestliže uspějí v soutěži, nemáme zákonný důvod jim v čemkoli bránit," podotkl starosta. „Kdyby radní po odstoupení Archattu nehlasovali pro druhou nejvýhodnější nabídku, tak se dostaneme do problémů, z hlediska zákona totiž nemáme jinou možnost," doplnil místostarosta Pavel Pacal s tím, že Archatt za odstoupení od smlouvy zaplatil městu 480 tisíc korun.

Představitelé města rovněž odmítli spekulace, že by radní Svoboda ze své pozice čerpal výhodné informace o zakázce. „Žádné extra informace nemá, existují jenom jedny, které jsou sdělovány pro všechny prostřednictvím Úředního věstníku EU. Pan Svoboda byl zvolen občany, čímž nemůže být diskvalifikovaný od účasti ve výběrových řízeních, je to jenom na něm a jeho svědomí,"řekl Pacal.

Hlasování se zdržel

Třebíčský radní a zároveň spolumajitel Kapucínu Martin Svoboda se hlasování o zhotoviteli DDM z vlastní vůle zdržel. Střet zájmů či výhrady k účasti své firmy v soutěži odmítá. „Zúčastnili jsme se výběrového řízení, které je tak složité, že ho není možné žádným způsoben ovlivnit," je přesvědčený. „Nikdo po nás nemůže chtít se neúčastnit, navíc trh se stavebnictvím u nás v podstatě zkolaboval, práce není a my jsme rádi za každou zakázku," konstatoval Svoboda s tím, že Kapucín až do roku 2010 stavěl pouze pro soukromý sektor, do veřejného se pustil kvůli krizi. 
„V roce 2011 jsme získali jednu veřejnou zakázku z pěti, 
do kterých jsme se přihlásili, v roce 2012 žádnou a loni jednu z šesti. V objemu veřejných zakázek to je naprosté minimum," upozornil Svoboda.

Původní nabídka firmy Archatt (20,8 mil.) byla o 2,7 milionů nižší než ta od Kapucínu (23,5 mil.). Archatt se ale po vyhlášení výsledků rozhodl z kapacitních důvodů od projektu odstoupit. Místo stavby DDM se rozhodl pracovat na profesně bližších projektech. Bude se tak věnovat rekonstrukci kláštera v Českém Krumlově či opravě fasády jaroměřického zámku.

Do zakázky na stavbu DDM se přihlásilo devět firem. Pět nabídek bylo kvůli nedodržení potřebných náležitostí vyřazeno, jejich rozpětí bylo od 20,5 do 24,8 milionů Kč. Čtyři firmy, které podmínky splnily, nabídly částky od 20,83 do 24 milionů korun. Stavba DDM by měla začít v květnu.

TADEÁŠ MAHEL