Jejich Sdružení občanů Lukova získalo tři mandáty, konkurenční uskupení Obec pro občany čtyři. Podle toho se odvíjelo i hlasování na ustavující schůzi. „Vždycky to bylo čtyři proti třem," popisoval odcházející starosta Kosík.

Ve funkci jej nahradil Jan Vidourek, který se na nejvyšší post vrací po čtyřech letech.

Na období, kdy byl pouze řadovým zastupitelem, by nejraději zapomněl. „Bylo to stále čtyři proti nám třem, nic z toho, co jsme chtěli, jsme neprosadili. Teď to, věřím, bude lepší. Pokud od kohokoliv přijde rozumný návrh, tak ho podpořím. Určitě nebudu nikoho nijak shazovat," přislíbil. „Všichni musíme pracovat pro obec, proto jsme byli zvoleni," mínil Vidourek.

Radikální změna

Zcela nové vedení mají také Třebelovice. Františka Čajku, který již nekandidoval, nahradila Jana Frühaufová z Nezávislých. Funkci převzala na plný úvazek. „Život se mi samozřejmě mění radikálně. Skončila jsem jako zástupkyně vedoucí v obchodním domě, teď jsem většinu dne na úřadě," potvrdila.

Hned v prvních týdnech ji čeká několik úkolů. „Stále se nám opravuje pomník padlých, i když už mělo být hotovo. Také ještě musíme opravit cestu. Je toho dost," podotkla.
 Mládí vpřed! Platí to i Zahrádce. Konec starostování tam již před volbami oznámil sedmapadesátiletý Josef Sysel. „Příliš velká administrativní náročnost a věk," shrnul důvody svého odchodu.

Ve funkci jej nahradil vysokoškolský učitel chemie Jiří Vlček. „Předání úřadu probíhá perfektně, žádné resty tady po minulém vedení nejsou," pochvaloval si.

K podobné výměně došlo také v Cidlině. Dlouholetého starostu Miroslava Smetanu vystřídal jednapadesátiletý Libor Veselý.
Starostou naopak nadále zůstává Jiří Kostelník. Jeho Mohelno-Vesnička středisková, jak zní název kandidátky, získala v patnáctičlenném zastupitelstvu osm křesel.

Výraznou podporu obdržel i Zdeněk Voltr z Výčap. Pro jeho pokračování se vyslovilo osm z devíti zastupitelů.

Vítězství zaznamenal také starosta Vladislavi Jan Havlena. Ve volbách uspělo jeho uskupení a na ustavující schůzi jej podpořilo všech patnáct zastupitelů. „Vypadá to poměrně jednoduše, ale zas tak jednoduchá obhajoba to nebyla," poznamenal.