V čele města opět stanul Vladimír Měrka, tak jako čtyři volební období předtím. Z postu místostarosty odchází jeho hlavní oponent Ivo Matoušek a nastupuje „spřátelený“ vedoucí Domu dětí a mládeže Jan Kotačka.


„Šlo o dokonalou strategii sloučení dvou kandidátek. Ve městě teď zamrznou investice, budou pokračovat příbuzenské a spřátelené vazby na radnici, kterou musí městský rozpočet každý rok doplácet sedmi miliony korun,“ konstatoval odcházející místostarosta Matoušek. Podle něj se úředníci na radnici voleb obávali, bylo jim prý jasné, že pokud by uspělo Matouškovo uskupení SNK – Změna? Rozhodněte!, mnoho přebytečných úředníků by muselo teplá místa na městském úřadě opustit. „Co teď budu dělat? Jsem ekonom, vrátím se k oboru. A budeme s ČSSD a komunisty důraznou opozicí,“ dodal odcházející místostarosta.


Starostu Měrku podpořili mimo jiné též lidovci. „Děkuji všem, kteří za mnou stojí. Jan Kotačka opustí místo ředitele Domu dětí a mládeže a bude uvolněným místostarostou. Už máme radu města, zasednou v ní dva lidé z mého uskupení, dva lidé z Kotačkova uskupení a jeden lidovec,“ konstatoval Měrka. Podle něj se bude rozpočet na příští rok teprve tvořit, uvidí se, na co budou stačit finance a co se podaří sehnat. Doufá v dobrou spolupráci všech zastupitelů na společném díle pro město.

Změna proběhla i po úterním zasedání zastupitelů v Okříškách. Dosavadní starostenský post neobhájil Josef Kula. Novým neuvolněným starostou se stal krajský radní Zdeněk Ryšavý (ČSSD). Také dosavadní místostarostku Jaroslavu Mahelovou nahradí ve funkci nová místostarostka Jana Dvořáková. Dvořáková bude uvolněnou místostarostkou.


Nová starostka je v Opatově


Po čtyřiadvacetiletém starostování v Opatově se nepodařilo obhájit starostenské křeslo Františku Šeneklovi ani místostarostenské křeslo Josefu Vaňkovi. Novou starostkou se stala Lenka Štočková (SNK Cesta změny), neuvolněným místostarostou Tomáš Novák (Hasiči Opatov).


Čím se hodlá ve starostenské funkci zabývat, Štočková nastínila: „Je to plán rozvoje městyse, který tu dosud chyběl. Bude třeba udělat něco pro to, aby v Opatově přibylo mladých obyvatel, protože průměrný věk obyvatele je 42 let. Přitom je tu krásná příroda, máme školku i školu.“


V Želetavě jsou v čele dva mladí


Změna proběhla i na obecním úřadě v Želetavě. Bývalého starostu Oldřicha Čecha po úterním hlasování zastupitelů nahradí ve funkci třicetiletý Radek Malý z uskupení ANO pro Želetavsko. Nový bude i neuvolněný místostarosta. Stal se jím devětadvacetiletý Marek Stehlík.


V Jemnici při koaličních vyjednáváních bylo rozhodující mincí na vahách uskupení Mladí za rozvoj Jemnice. Přiklonilo se na stranu občanských demokratů v čele s dosavadním starostou Miloslavem Nevěčným. Opozice v čele s někdejším místostarostou Antonínem Findou tak mohla jen přihlížet.


Nevěčný opět starostou Jemnice


Noví zastupitelé zvolili jemnickým starostou opět Miloslava Nevěčného (ODS). Ten Deníku řekl: „Dali jsme dohromady koalici ODS s Mladými za rozvoj Jemnice, KDU-ČSL a ČSSD. V zastupitelstvu máme třináct mandátů.“


Dřívějšího místostarostu Pavla Bátora nahradí nově zvolený místostarosta Petr Novotný (Mladí za rozvoj Jemnice). Své plány místostarosta Novotný přiblížil: „Rádi bychom památky ve městě, jaké mají jen málokde, více otevřeli a přiblížili veřejnosti. Bude to chtít nastavit přívětivou tvář města turistům. Budeme spolupracovat s místními spolky a aktivními občany a také chceme oživit přeshraniční spolupráci.“ K budoucnu se vyjádřil i starosta Nevěčný: „Bude třeba pokračovat v započaté práci, tam jsou priority dané – výstavba kompostárny, akce Dyje II. Žádáme o dotaci na zateplení školky.“
Své starostenské posty obhájili starostové ve Starči, Koněšíně a Rokytnici nad Rokytnou. Ve Starči tak bude i nadále starostou Čestmír Linhart, v Koněšíně starostkou Hana Žáková a v Rokytnici nad Rokytnou starostou Josef Herbrych.

HANA JAKUBCOVÁ
EVA BÁRTÍKOVÁ