„Loni jsme pořídili velkoobjemové kontejnery, letos na základě výběrového řízení techniku," řekl jaroměřický starosta Jaroslav Soukup.

Vedení města ji slavnostně představilo ve středu. Nový traktor, malý smykový nakladač, prosévačka, překopávač a elektrocentrála stály téměř tři a půl milionu korun. Přes dva a půl milionu pokryly dotace. „Byl to výhodný nákup," poznamenal Soukup.

Nejde podle něj o krátkodobou investici. „Dosud jsme odpad museli nákladně vozit na skládku do Petrůvek, s vlastní kompostárnou to odpadne. V budoucnu tak budeme za odpadové hospodářství platit mnohem méně," pochvaloval si.

Čekali na dotaci

Techniku budou obsluhovat zaměstnanci společnosti Tesma, kterou stoprocentně vlastní město. Vedení firmy vyčkávalo s projektem tři roky. „Věděli jsme, co chceme, jen jsme hledali vhodný dotační titul, který by odpovídal potřebám našeho města, počtu obyvatel a naší skladovací ploše," vysvětlil jednatel Tesmy Miroslav Procházka.

Kvalitní hnojivo pro záhonky i skleníky by mělo začít vznikat už během několika týdnů v areálu městské firmy v ulici Nádražní. Podle Procházky bude výsledný materiál sloužit hlavně obyvatelům. „Pokud něco zbude pro zemědělce, tak samozřejmě i jim," dodal.

Vlastní kompost si na své zahrádce každoročně připravuje místní Vladimír Nožička. „Když ale budu potřebovat, určitě si pro ten městský zajedu. Projekt se mi líbí," podotkl.

Technické vybavení pro novou jaroměřickou kompostárnu dodala společnost Man-ZT ze Studence. „Naše stroje už nějaký čas slouží v mnoha okolních obcích, o to víc jsme rádi, že jsme ve výběrovém řízení uspěli také v Jaroměřicích. Soubor dodané techniky je navržen velmi účelně. Věřím, že bude dobře a dlouho sloužit," řekl Miloš Veselý z dodavatelské firmy.