„Nejprve bych chtěl poděkovat občanům, kteří sami posypem udržují chodníky před vlastními domy, přestože už několik let tuto zákonnou povinnost nemají. K této dobrovolné činnosti je možno využít i starý písek z dětských pískovišť, neboť bude na jaře jako každoročně vyměněn," vzkazuje místostarosta Milan Zeibert.

Chodcům i motoristům doporučuje při přesunech počítat s časovou rezervou. „Pro obojí platí také zimní obutí, ať jsou to zimní pneumatiky nebo boty odpovídající stavu chodníků," radí. „Řidiče i pěší rovněž prosíme, aby se pohybovali pokud možno po hlavních tazích, čili vozovkách a chodnících, které jsou odklízeny jako první. Dají se celkem logicky odhadnout s tím, že u chodníků se takto přednostně odklízí ta frekventovanější strana," napovídá chodcům Milan Zeibert.

Pořadí, v jakém se silnice udržují, je dáno plánem zimní údržby. Plán i s mapami najdou lidé na městských webových stránkách. „Motoristy prosíme o ohleduplné parkování tak, aby nebránili v průjezdu sypačů a popelářských vozů. Tento problém nastává zvláště při větším množství napadaného sněhu," apeluje místostarosta. Naopak při námraze je nebezpečné parkovat pod větvemi stromů, které ohrožují i chodce. Ještě větší nebezpečí hrozí v městských parcích a je na zvážení každého, jestli není rozumnější odpustit si v případě ledové nebo sněhové kalamity oblíbenou procházku, případně je-li nutné vůbec vyjíždět či vycházet.

Závady nahlašte

V případě, že budou občané svědky nějakého problému v zimní údržbě, mohou jej nahlásit na emailovou adresu zimniudrzba.trebic@ave.cz (se jménem a adresou nebo telefonním číslem kvůli ověření) nebo telefonicky na služebnu městské policie na číslo 568 83 83 83 (nepoužívat číslo tísňového volání, pouze v případě ohrožení života). Pro přesné udání místa je možno použít označení na sloupech veřejného osvětlení, tj. žluté cedulky s černým písmem se zkratkou názvu ulice a číslem sloupu.

„Výše popsané upozornění, prosím, neberte jako strašení, ale jako několik praxí prověřených rad a proseb, jejichž cílem je pomoci ochránit zdraví i majetek občanů města. Na závěr prosíme občany, aby nezametali posyp, ve chvíli, kdy ledovka povolí či sníh roztaje. Jsme teprve na začátku zimy," uzavírá místostarosta Zeibert.