Při noci kostelů bývá obvyklé, že návštěvníci, věřící i nevěřící si mohou prohlédnout v kostelech místa, kam by se běžně nedostali. Letos však přibude ještě několik dalších unikátních zážitků.

Program kostelů z Třebíčska najdete ZDE.

„Zajímavá bude prohlídka sakristie i se starodávnými a dnešními oděvy kněze. Nevšední podívanou bude i možnost prohlédnout si rozdělané varhany. Vidět bude také vzdušnice, což je takový maxiprocesor varhan," láká farář kostela sv. Martina Jiří Dobeš.

Neobyčejný bude jistě i koncert rockové skupiny Dry bones v třebíčském hřbitovním kostele Nejsvětější Trojice. „Jde o skupinu, která tady hraje jednou za měsíc při rockových mších svatých," dodal Dobeš.

Zpřístupněna budou i obvykle nedostupná místa. U Martina to bude pokladnice a sakristie, v bazilice svatého Prokopa například trpasličí galerie. I tam je připraven pestrý program. „Věřím, že zajímavé budou výtvarné dílny. Na nich si lidé budou moci vyrobit věci, které jim budou připomínat baziliku ať už to bude vitráž okna, nebo jiná věc spojená se světlem a stínem," popsal farář baziliky Jakub Holík.

Tři sta deset let svatého Prokopa

Svatostánek umístěný na seznamu Unesco slaví letos také jedno výročí. „Letos je to 310 let od zasvěcení baziliky svatému Prokopovi. Původně byla zasvěcena Panně Marii a až v roce 1704 byla zasvěcena svatému Prokopovi. Připomeneme si to zajímavým krátkým filmem o svatém Prokopovi s přesahem jeho života pro dnešního člověka," řekl Holík.

Podívat se zájemci mohou také do Přední synagogy v Třebíči. Na komentovanou prohlídku zvou tamní husité, kteří stavbu využívají. Začne v devět hodin večer. „Celý program Noci kostelů v synagoze začne již o hodinu dříve bohoslužbou. Od 22 hodin až do půlnoci pak bude synagoga, nyní Sbor Karla Farského, volně přístupná," informoval Michal Horák z Brněnské diecéze Církve čs. husitské.

Vyrazit si prohlédnout kostely mohou také lidé z dalších měst a obcí na Třebíčsku. Například v Červené Lhotě v kostele sv. Vavřince začíná program již o půl páté. Nachystán je tam program pro děti i pro dospělé.

V kostele sv. Jiljí v Moravských Budějovicích se začíná v šest hodin večer. Na programu je mše svatá, výstava historických fotografií i liturgických předmětů. Chybět nebude ani divadla O Červené Karkulce a O Cyrilovi a Metodějovi.

Děti z jemnické farnosti zvou na dramaticky literární pásmo Fatima městečko pastýřů do tamního svatostánku sv. Jakuba od šesti hodin večer.