Lidé často vypomáhají s úklidem a s údržbou obecního majetku. Radnice mají o takové pracovníky standardně vysoký zájem, sdělil mluvčí jihlavského úřadu práce pro Vysočinu Miloš Zauf.

První pracovníci letos na veřejně prospěšné práce nastoupili v tomto měsíci. Úřad práce se na tato dotovaná místa snaží umisťovat hlavně lidi, které má v evidenci delší čas, aby se u nich obnovovaly pracovní návyky. „Ale záleží také na tom, zda je obec akceptuje. To znamená, musí dojít k dohodě mezi obcí a úřadem práce,“ vysvětlil mluvčí.

Více než tři sta lidí

Na Vysočině si koncem února hledalo práci 26 829 lidí, což představovalo míru nezaměstnanosti 10,1 procenta. Na Třebíčsku v té době bylo na jednu pracovní nabídku 70 nezaměstnaných.

Pracovníky na výpomoc využívá i radnice v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku. Veřejně prospěšné práce tam loni vykonávali čtyři lidé. „Používali jsme je hlavně při úklidu, ale měli jsme je i v administrativě,“ přiblížil starosta Jaroslav Soukup. Město má zájem o tuto výpomoc i v tomto roce. „Požadavky jsme už poslali,“ uvedl starosta. Ještě větší počet lidí se loni v Jaroměřicích vystřídal ve veřejné službě.

Ve veřejné službě se loni v obcích, sociálních službách a občanských sdruženích na Vysočině uplatnilo 319 lidí. Na rozdíl od placených veřejně prospěšných prací pracují tito lidé zdarma, aby si udrželi sociální dávky. „V letošním roce jsme již uzavřeli od počátku roku celkem 316 smluv u výkonu veřejné služby,“ doplnil Zauf. Této oblasti se ale letos dotkly legislativní změny. Jedna z nich znamená, že zatímco loni organizovaly veřejnou službu obce, nyní uzavírá smlouvy se zaměstnavateli přímo úřad práce.