O jedno volné místo se v okrese Třebíč uchází téměř 32 lidí. „Počet volných míst je v letošním roce již několikátý měsíc nedostatečný a neuspokojivý. V meziročním porovnání jich máme o 483 méně,“ informoval Ivan Mužík z Úřadu práce v Třebíči. Nabízí se jen profese, jako jsou švadleny, šičky, kuchaři, číšníci. Zedníků a automechaniků už je méně.


Neveselá je situace pro absolventy, zejména v učebních oborech a ve středních školách s maturitou. „Už teď se nám přihlásilo nových asi 140 absolventů. Krizovým měsícem bude září,“ řekl Ivan Mužík. Oproti loňsku stoupl i počet vysokoškoláků.


Úřad práce musela navštívit i absolventka obchodní akademie Eva. Bydlí s rodiči v Jemnici. „Baví mě práce s počítačem, myslím si, že to s ním celkem umím. Chtěla bych dělat sekretářku, asistentku nebo tak něco. Zatím se žádné místo nenašlo, tak snad časem,“ vyjádřila se mladá dívka.


Takových jako ona je ovšem hodně. Evě zatím chybí jakékoli pracovní zkušenosti. Z dovedností může nabídnout jen základy účetnictví, počítač a pasivní znalost angličtiny. Druhé dvě jmenované dovednosti se dnes ovšem považují za samozřejmost, nejsou žádnou výhodou. Eva naštěstí zůstává optimistkou. Kdyby prý nemohla sehnat delší dobu práci, tak zkusí au-pair v Anglii a pak se uvidí.


Pokud se dívky a hochy ze škol nepodaří ve střednědobém horizontu umístit na trh práce, čeká je v krajním případě i rekvalifikace.
„Asi by nebylo správné je rekvalifikovat krátce poté, co k nám vstoupí do evidence. Vždy je potřebné, a ukládá nám to i zákon, abychom využili nejprve zprostředkování zaměstnání bez nějakých podpůrných prostředků.


Rekvalifikace je až poslední možnost


Teprve když máme ověřeno, že touto cestou to nepůjde, přistoupíme k nějaké podpoře. Může mít podobu podpory zaměstnavatelů, nejčastěji příspěvku ke mzdě. Pokud nebude možné zprostředkovat zaměstnání v oboru, pak přistoupíme k rekvalifikacím,“ vysvětlil Ivan Mužík.


Absolventům chybí zkušenosti


U absolventů se klade důraz na to, aby součástí rekvalifikace byla praxe. Snahou je alespoň trochu zmírnit handicap neznalosti skutečného pracovního života. Za tímto účelem existují i speciální rekvalifikační kurzy.


„Situace nebude snadná. Druhé pololetí nevidím v příliš optimistických barvách,“ posteskl si Ivan Mužík. Na konci září bude jasné, kteří uchazeči se na úřadě práce zapsali. „Tam se teprve projeví absorpční kapacita trhu, kde se uchazečům podaří najít práci a kde nám pravděpodobně budou zůstávat v evidenci,“ uzavřel Mužík.