„S ohledem na nepříznivou epidemiologickou situaci vysokého výskytu akutních respiračních onemocnění, je v Nemocnici Třebíč z preventivních důvodů vyhlášen zákaz návštěv s okamžitou platností. Prosíme s ohledem na naše pacienty a také zaměstnance nemocnice o dodržování tohoto zákazu," informoval v pátek mluvčí Nemocnice Třebíč Petr Palovčík.

Jak dlouho nebudou moci přízbuzní a známí navštěvovat pacienty není v tuto chvíli jasné. „Zákaz návštěv platí do odvolání," dodal Palovčík.

Uzavřeno v tomto týdnu byla v Kraji Vysočina před vánočními prázdninami také základní a mateřeská škola ve Staré Říši.

Počet případů chřipky typu A/H3 výrazně stoupl v posledních dvou týdnech. „Veškeré izolované kmeny (chřipky) jsou ty, proti kterým se letos očkovalo a proti nimž je tedy vakcína účinná," uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová. "V tuto chvíli hodnotíme situaci v ČR jako nastupující epidemii chřipky," dodala.

O epidemii se mluví, pokud počet nemocných přesáhne 1600 až 1700 případů na 100.000 obyvatel. V Olomouckém kraji je nyní hlášeno přes 1800 případů a v Moravskoslezském mírně více než 1700 nemocných na 100.000 obyvatel. V dalších 11 krajích včetně Prahy se přepočtený počet nemocných pohybuje mezi 1000 a 1500 případy, ještě nižší je v Karlovarském kraji.

„Tato situace zatím nevyžaduje žádná mimořádná plošná opatření, ale jednotlivé nemocnice mají právo rozhodnout o dočasném omezení návštěv dle lokálního výskytu. Toto je na zvážení vedení zdravotnických zařízení," doplnila Gottvaldová. Vývoj nemocnosti podle ní nadále sledují Národní referenční laboratoř pro chřipku a oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.