Během prvního letošního měsíce přibylo v tomto kraji přes 1 400 nezaměstnaných a k 31. lednu si na Vysočině hledalo práci 26 636 lidí. Nezaměstnanost se zvýšila třetí měsíc po sobě.

Lednový růst nezaměstnanosti odborníci předpokládali. Do evidence úřadu práce se hlásili lidé, kteří byli z firem propuštěni ke konci roku, kteří přišli o místo kvůli ukončení sezonních prací ve službách a ve stavebnictví i osoby samostatně výdělečně činné, řekl analytik jihlavského úřadu práce Pavel Literák. Práci ale ztratilo méně lidí než v prosinci, kdy nezaměstnanost v kraji stoupla o 1,1 procentního bodu.

„V nejbližším období očekáváme spíš zastavení zimního růstu nezaměstnanosti, to znamená stagnaci a možná i pokles,“ doplnil Literák. V tomto období se zvyšuje zájem o nové pracovníky v podnicích a začínají se pomalu rozbíhat sezonní práce.

Během uplynulého měsíce si nejvýrazněji pohoršilo Třebíčsko a Havlíčkobrodsko, kde nezaměstnanost stoupla o sedm desetin procentního bodu. Na Třebíčsku, které je hospodářsky nejslabší částí Vysočiny, nemá práci kolem 7 900 lidí, což představuje míru nezaměstnanosti 13,3 procenta. Na Havlíčkobrodsku byla koncem ledna nezaměstnanost 9,6 procenta. Na Pelhřimovsku a na Žďársku vzrostla nezaměstnanost během minulého měsíce o šest desetin bodu a na Jihlavsku to bylo o půl bodu.

Vysočina je na tom ale celkově lépe než ve stejné době minulého roku. Míra nezaměstnanosti do konce ledna 2011 stoupla k 11 procentům. Počty uchazečů o práci byly tehdy vyšší skoro o 3 200.

Stále nízká je v kraji nabídka volných pracovních míst. Koncem ledna jich úřad práce evidoval jen 975. Nejtíživější problémy jsou na Třebíčsku, kde o jednu pracovní nabídku bojuje v průměru 60 lidí bez práce. Je to zároveň nejvyšší počet v celé zemi.

V celém Česku vzrostla v lednu nezaměstnanost na 9,1 procenta oproti prosincovým 8,6 procenta. Počty uchazečů se navýšily ve všech 77 okresech republiky.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)