Výstava leporela, to jsou vlastně panely se zvětšeninou knížky Lucie Seifertové Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí. Na délku mají 70 metrů, na výšku metry dva.


Ale ani kniha samotná není žádný drobeček. Když čtenář celou harmonikovou skládačku roztáhne, otevře se před ním devět metrů komiksů, které s nadhledem, vyšperkované hláškami, pojednávají o českých dějinách od pravěku po současnost.


„Lucie na knížce pracovala šest let. Když ji měla hotovou, dostala v roce 2004 nabídku od Národního muzea v Praze, aby ji tam prezentovala formou zvětšeniny. Mysleli jsme, že tím to končí. Jenže akce to byla tak úspěšná, že i nyní máme kalendář výstav zaplněný do roku 2011,“ zmínil autorčin manžel Petr Prchal.


Vystavené leporelo je při své obrovitosti velmi působivé. Určitě zaujme jak dospělé, kteří sem tam při hodinách dějepisu chyběli a rádi si doplní mezery ve znalostech, tak školáky, kterým suchý výklad školních učebnic příliš nevoní.


„Máme tři verze, dvě české a jednu anglickou. Ta už projela křížem krážem Spojené státy americké,“ přiblížil Petr Prchal.


Původně autorka předpokládala, že výstava bude lákavá především pro Čechoameričany. Nakonec si ji objednala kupříkladu výtvarná škola v New Orleans. Předloni obří leporelo zdobilo interiér české ambasády ve Washingtonu při oslavách 28. října. „Bylo docela úsměvné pozorovat pány v kravatách, jak si klidně po kolenou prohlíželi zajímavé detaily umístěné u země. Američani třeba hledali společné věci z historie,“ vzpomíná Prchal.


V třebíčské Pasáži bude obří leporelo k vidění od 15. prosince do 28. února 2010.


Lucie Seifertová je renomovaná ilustrátorka dětských knížek. Kromě Dějin udatného českého národa, kterých se již prodalo přes 50 tisíc kusů, vytvořila sedm podobných menších leporel tematicky zaměřených, i těch už z pultů zmizelo přes 200 tisíc.


Za svou práci obdržela prestižní ocenění Magnesia litera a Zlatou stuhu za literaturu faktu. Její knížky zhlédli návštěvníci knižních veletrhů mimo jiné v Bologni či Frankfurtu. Nyní připravuje pro Ostravu, která kandiduje na Evropské hlavní město kultury 2015, leporelo Tajemná Ostrava.