Sádeckým se dokonce v počtu hodnocených vzorků povedlo předčít konkurenční soutěž Flora košt v Olomouci. Jen slivovic se sešlo úctyhodných 127.
V této hlavní disciplíně nakonec zvítězil třebíčský učitel Jan Drobílek, který svůj kvas svěřil pálenici Martina Čecha ve Starči. Přední příčky obsadily destiláty, které se zrodily v pálenicích v Lesonicích, Výčapech, Biskupicích, Mohelně, Kojeticích, čáslavicích a Kamenné.


„Vůbec jsem nějaký úspěch nečekal, tušil jsem, že mám dobrou slivovici, že se ale až tak zalíbí, mě nenapadlo,“ byl z vítězství trochu v rozpacích Jan Drobílek.


Prefesionálních palíren se přihlásilo sedm, soutěžily o Velkomoravskou pečeť. Ve třech kategoriích zvítězil frýdeckomístecký AB Style s.r.o. Porotě například mimořádně zachutnala jeho višňovice.


„Je to vlastně jediná nezávislá soutěž pro profesionální výrobce, které se dá u nás účastnit. Jsme rádi, že naše produkce zaujala,“ podotkl spolumajitel Milan Antoniazi.


Hodnocení proběhlo anonymně už týden předem. Podílelo se na něm 53 porotců. Vyhlášení výsledků pak proběhlo uplynulou sobotu. Vítězové si mezi sebou rozdělili 36 tisíc korun.


Na Sádek se sjeli nejen soutěžící, ale i milovníci něčeho teplého pro zahřátí z řad veřejnosti. Připraven byl kulturní program spojený s ochutnávkou vzorků. V ceně vstupenky byla též porce pečeného selete, to aby byl pěkně mastný základ.


Pilo se kde co, třeba řepovice


Testovat se dalo kde co. Od vítězných pálenek přes destiláty z místního ovoce po exotické mandarinkovice a pomerančovice. Asi nejnetradičnější byla řepovice.


„Měl jsem tu čtyři pálenky. Sice jsem nevyhrál, ale myslím, že jsem dal do soutěže dobrý materiál. Dnes piju, manželka řídí,“ konstatoval s úsměvem Václav Matoušek z Třebíče.


VIP hostem akce byl sociálnědemokratický politik Zdeněk Škromach. Chvíli mu sice trvalo, než navigace v jeho autě pochopila, kde je vinařství Sádek. Nakonec ale se svou stříbrnou limuzínou překonal sádecký kopec plný tajícího sněhu a na přivítanou s organizátory si přiťukl skleničkou nejlepší slivovice. „Hm, velmi dobrá,“ utrousil uznale. Že je z Hodonína, rozhodně nezapřel.


Z Hustopečí dorazil Jožka Šmukař se svou cimbálovkou. Měl tradiční úspěch. „Jezdím sem strašně rád. Sice dnes večer hrajeme ještě na plese v pražském Obecním domě a máme to trochu na knop, jak se říká, ale Sádeckým já nikdy neřeknu ne,“ prohlásil.


Mezi soutěžními vzorky byly i takové, které zrály v dubových sudech.


„Ty byly v hodnocení vlastně trochu znevýhodněné, protože samozřejmě chytly barvu sudu. Chuťově to ale byly lahůdky. Příští rok uděláme zvláštní kategorii jen pro tyto produkty,“ prozradil organizátor Robert Michalčík.


První dva ročníky koštu se konaly v sousedních Loukovicích pod taktovkou Horáckého království.


Vzhledem k tomu, že monarchie ohlásila svůj zánik, přebralo štafetu sádecké vinařství.

Vítězní pěstitelé

1. kagorie – slivovice
Jan Drobílek, Třebíč
55%, pálenice Stařeč

2. kategorie – meruňka, broskev, višeň, třešeň, mirabelky
Jiří Jeřábek, Uherské Hradiště
meruňka 50%, pálenice Kunovice

3. kategorie – jablko, hruška, malina, rybíz, jahoda
Marek Káňa, Jevíčko
hruška 52%, pálenice Biskupice

4. kategorie – směsky a speciály
Marek Ševčík, Troskotovice
ořechovka 51%, pálenice Troskotovice

Zdroj: Vinařství Sádek
Jak se hodnotilo

Byl využit 50ti bodový systém bez penalizací, takzvané Balíkovo hodnocení. Vzniklo na Mendelově zemědělské a lesnické univerzitě v Lednici. Hodnotí se senzoricky pomocí 10ti ukazatelů od nuly do pěti. Maximální dosažitelná hodnota pro jeden vzorek je 50 bodů. Hodnotitelé mají k dispozici pouze informaci o ročníku sklizně a zařazení v kategorii soutěže.

Kritéria hodnocení:

1. vzhled
2. čistota vůně
3. intenzita vůně
4. harmonie vůně
5. čistota chuti
6. intenzita chuti
7. harmonie chuti
8. jemnost dochuti
9. délka dochuti
10. celkový dojem
Zdroj: Vinařství Sádek