„Během roku děláme i dětský den, ale při téhle akci se vyřádí i dospělí," podotkla místostarostka Pálovic Věra Mžiková. A měla pravdu. Na vodě bylo šest plavidel, jež řídili mu-ži. Desítkám návštěvníků, kteří byli zvědavi na jejich technické i námořnické dovednosti, se předvedli tři králové, růžový panter nebo bleskový šnek.

Jan Ringelhán, který si na sebe oblékl ulitu a tykadla, se však podílel i na dalším plavidle, konkrétně svého syna. Společně jej pojmenovali dráček Soptík. „Hlavu jsme vzali z dětského houpačky na pružině, potom jsme přemýšle- li, jaký udělat pohon. Z loň- ska totiž vím, že to mladému s pádly moc nešlo, tak jsme na zadní část plavidla upevnili vrtačku s vrtulí," popisoval Jan Ringelhán.

Před účastí na Pálovské neckyádě jej neodradila ani dvousetkilometrová cesta.

Jeho rodina totiž žije ve středních Čechách, nedaleko vrchu Říp. „Nemohli jsme si to tady nechat ujít. Je to úžasná akce, kterých u nás moc není. Žije tady manželčina sestřenice, takže si dovolenou plánujeme vždy na tento termín," řekl Ringelhán.

Neméně originální bylo plavidlo tří králů, kteří však na korunách neměli známá písmena K, M a B, ale V, M a J. „Posádku totiž tvoří Miloš, Jirka, Vašek" vysvětlil jeden z králů Václav Suchý.

Cestu po vodě ukazovala králům neomylná kometa, kterou držel jeden z nich nad hlavou. Nechyběla ani část darů určených ne malému Ježíškovi, ale lidem z okolí, kteří se na neckyádu přišli podívat.

Za poslední bójkou se po rybníce začal z kbelíku Václava Suchého linout kouř.

Jeho nápad, jak nahradit kouřící kadidlo, vyvolal u návštěvníků bouřlivý smích. „Napadlo nás to v hospodě. Na kouř jsme použili obyčejnou dýmovnici," připomněl Václav Suchý.

Starosta skončil ve vodě hned u startu

Na vodu se jako závodník vydal i pálovický starosta Karel Králík. Jako plavidlo si vybral dřevěný sud ovinutý gumovou duší. Hned po startu ale vypadl a zbytek trasy musel absolvovat s nohama v sudu a tělem ve vodě. „Takhle to asi plánováno nebylo," poznamenal Zdeněk Hopian, který v námořnické čepici akci moderoval.

Agentura free time z Jemnice, které Hopian předsedá, se postarala i o zapůjčení skákacího hradu pro děti. Při akci se představili i profesionální hasiči z Jemnice, kteří na svém zásahovém člunu vozili zájemce po rybníce.

Akci podpořily také firmy Jemča Jemnice, ZD Menhartice, Asa, Jednota J. H., Vaila Jemnice, PC shop Jemnice, Ban-stav, dále obec Pálovice a Kraj Vysočina.