Téma šmejdů už bylo mnohokrát probíráno mediálně i legislativně. Jak je vůbec možné, že nepoctiví prodejci stále mohou ve své činnosti pokračovat?

V článku 26 Listiny základních práv a svobod je uvedeno, že každý má právo podnikat a provozovat hospodářskou činnost. Není zakázán ani prodej zboží na předváděcích akcích. Ne všechny podnikatele, kteří prodávají zboží na předváděcích akcích, můžeme tedy nazývat šmejdy. Pokud je pravomocně rozhodnuto o skutečnosti, že podnikatel závažným způsobem porušuje podmínky stanovené živnostenským zákonem nebo zvláštními právními předpisy, živnostenský úřad může podnikateli živnostenské oprávnění zrušit. Případně může v odpovídajícím rozsahu provozování živnosti pozastavit.

Je něco, co v boji proti nepoctivým prodejcům může udělat váš odbor?

Odbor Obecní živnostenský úřad v boji proti nepoctivým obchodníkům provádí kontrolní, dozorovou a případně sankční činnost, spolupracuje s nevládními neziskovými organizacemi nebo bezplatně pomáhá spotřebitelům, především seniorům, domoci se svých spotřebitelských práv. Také umožňujeme spotřebitelům v kanceláři odboru každou první středu v měsíci od 9.00 do 13.00 hodin bezplatnou poradenskou a informační službu poskytovanou pracovníkem České obchodní inspekce. Pomoci může také Spotřebitelský ombudsman. V praxi tento systém znamená, že spotřebitel se může zdarma obrátit na nejbližší živnostenský úřad. Tato organizace potom bude radit, respektive zastupovat spotřebitele, a to opět bezplatně. V roli spotřebitelského ombudsmana živnostenský úřad již takto pomohl několika seniorům s řešením jejich problémů, které vznikly v souvislosti s nákupem zboží na předváděcí akci.

Pokud už lidé na předváděcích akcích něco koupí, mohou to vrátit? Dají se od nepoctivých obchodníků vůbec získat peníze zpět?

Na převáděcí prodejní akce se vztahují všechny zákony, které regulují vztahy mezi prodávajícím a kupujícím, v krátkosti lze říci, že spotřebitel má právo bez uvedení důvodu a bez sankce odstoupit od smlouvy do čtrnácti dnů ode dne uzavření smlouvy. Některým spotřebitelům, kteří se obrátili na náš úřad se podařilo získat své peníze zpět s tím, že věc byla vyřešena mimosoudně za pomoci našeho odboru a nevládních neziskových organizací. Ne vždy se však toto podaří.