Spolu s jednatelem společnosti Pavlem Gregorem si návštěvníci mohli prohlédnout, jak takové třídění recyklovatelného odpadu vypadá.

„Papír třídíme na dvě kategorie karton z krabic a směsný papír, ten potom končí v papírnách. Vytřídí se ho zde 2,5 tisíce tun ročně," informoval Gregor. Po roztřídění míří papír do lisu o síle čtyřiceti tun, který z něj udělá balíky o váze 430 kilogramů. Papír, který se vytřídí, se dá recyklovat až pětkrát nebo šestkrát. Z toho nejhoršího materiálu se vyrábí například proložky na vajíčka.

Třídění plastů je náročnější, protože musí být rozděleny do více druhů bílé a barevné petky, bílé a barevné fólie, tetrapaky a tvrdé obaly. „Bílé čiré petky se dávají do textilního průmyslu a vyrábí se z nich výplně do zimních bund a spacáků. Z barevných se dělají izolační vrstvy ve stavebnictví nebo podobně jako z tvrdých plastů například lavičky, zatravňovací dlaždice nebo prvky na dětské hřiště," vyjmenoval Gregor.

Pracovníci třídící linky se stále musí potýkat s různými nešvary. „Nevím čím to je, ale nejvíc lidi láká žlutý kontejner. Do něj hází nejvíc věcí, které tam nepatří stavební odpad, komunální odpad, elektrovýrobky a najdete tam i kůže z králíků. Přitom v papíru ani ve skle toto téměř nenajdete," divil se Pavel Gregor.