Oproti loňsku by mělo ubýt hluku, ze sedlecké základny totiž nebudou vzlétávat vrtulníky.

Loňské cvičení RARO dopadlo nad očekávání dobře, a právě díky tomu se letos uskuteční na stejném místě.

„Zázemí na základně i mimo ni je vynikající, podpora vedení základny i civilního obyvatelstva je velká a základna je geograficky v srdci Evropy. Hlavním pozitivem však bylo, že výsledky cvičení RARO 2012 dopadly výborně, což se projevilo i na dalších dvou zemích, které se rozhodly oproti loňsku cvičení zúčastnit," pochvaloval si hlavní velitel cvičení s pověřením NATO Harry H. Schnell. Zároveň slíbil, že hlavním úkolem bude zabezpečit ochranu vojáků i obyčejných lidí.

„Po celou dobu cvičení to bude mou hlavní prioritou. Zasazovat se budu o co nejmenší zátěž pro obyvatelstvo," potvrdil Schnell.

Předchozí mezinárodní cvi-čení přineslo podle velitele cvičení Zdeňka Bauera ves-měs pozitivní reakce civilních obyvatel z okolí základny.

„Vytyčené koridory a letové hladiny nepřekročíme ani tentokrát. Letouny se budou pohybovat ve výškách tisíc až dva tisíce metrů, takže nijak neomezíme ani dopravce. Nadzvukové letouny budou mít navíc zakázáno dosáhnout nebo překračovat nadzvukovou rychlost, ta tak bude maximálně 900 kilometrů v hodině," dodal Bauer.

Letecká část cvičení začne v pondělí 9. září.

Většina vrtulníků bude startovat přímo z vojenského prostoru Libavá na Olomoucku, z Náměště to budou pouze dva a spíše výjimečně. „Hlukovou zátěž tím snížíme na minimum," podotkl velitel cvičení.

Právě na vrtulníky si při loňském cvičení lidé nejvíce stěžovali. „Nejvíc létali kolem vesnice, když vám to ale některý střihl nad domem, byl to strašný rachot," řekl jeden z chalupářů, jenž tráví v Sedleci většinu roku. „S manželkou jsme jinak v Brně, takže jsme zvyklý na hluk, hůř to snášejí místní," poznamenal muž.

RARO 2013 sice začne až příští týden, úterní cvičná havárie letounu, do které se zapojily i složky záchranného systému, však poklidná nebyla. „Vrtulníky létaly jen kousek nad domy a lidé si pochopitelně stěžovali," mínil starosta Třesova Karel Krčál.

Zástupci samospráv, které se nacházejí v sousedství základny, se mohli s veliteli nadcházejícího cvičení setkat včera přímo v jednom z hangárů.

„Bohužel jsem byl zaneprázdněn, byl jsem ale na jednom z předchozích takových setkání a dotazoval jsem se, zda by bylo možné se obcím při letecké činnosti vyhnout. Bylo mi ale řečeno, že jednou tady to letiště máme a musíme se s tím smířit," řekl třesovský starosta. „Já to ale chápu, smíříme se s tím," dodal.

Několika cílům se ale z bezpečnostních důvodů budou muset piloti vyhnout. Při plánování jednotlivých scénářů cvičných bojových situací brali jejich tvůrci v potaz například rekreační oblast u Dalešické přehrady, Jadernou elektrárnu Dukovany, rapotickou věznici nebo odpouštěcí plynovou stanici mezi Kralicemi nad Oslavou a obcí Hluboké.

„Výčet takových míst na území, po kterém se budou letouny pohybovat, by byl velký. Obecně vychází z letecké mapy České republiky," vysvětlil Bauer.

Podle Schnella vysílá základna i Česká republika pořadatelstvím mezinárodního cvičení jasný pozitivní signál NATO i svým obyvatelům. „Takového přístupu si velmi ceníme," doplnil Schnell.

RARO 2013

Od 4. do 20. září.

Letová činnost: 9. 19. září, od 9 do 23 hodin. O víkendech minimálně.

Česko (L-159, L-39 ZA, Mi 24/35, Mi 171Š), Estonsko, Francie, Itálie, Litva, Lotyšsko, Německo (PC-9, Learjet), Maďarsko (JAS 39 Gripen),

Dánsko, Norsko, Polsko (Su-22), Belgie, Slovensko (L-39 ZA, Mi-17), Slovinsko (PC-9), Velká Británie, USA, Turecko (F-16), Portugalsko, Dánsko, Řecko.

550 českých vojáků, 450 zahraničních vojáků, studenti Univerzity obrany.