O proti loňskému červenci se návštěvnost na náměšťském zámku zvýšila téměř o třicet procent. „A slibně zatím vypadá také srpen. Zvládli bychom i více návštěvníků, ale nemůžeme si stěžovat," řekl kastelán Marek Buš.

Návštěvnost památky pomáhá zvedat letošní novinka, kterou jsou mimořádné prohlídky dětského a královského apartmánu. 
„O ně je zájem abnormální. Všechny byly plné a museli jsme ještě přidávat prohlídky navíc. Obsazený je již také poslední zářijový termín," těší kastelána.

A místa si již návštěvníci zamlouvají také na nejbližší speciální akci, kterou bude Hradozámecká noc. V plánu je pět prohlídek od 18. do 22. hodiny. Na každou 
z nich se vejde maximálně pětačtyřicet návštěvníků. Lepší je si proto rezervovat místa dopředu.

„Zvláště pokud se jedná například o rodinu či větší skupinu, aby nemuseli dlouho čekat. Jednotlivce většinou zvládneme ke skupině přidat," vysvětlil Buš.

Od začátku sezony mají větší zájem lidé také o zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou. V červenci si tam našlo cestu o více než sto návštěvníků více než ve stejném měsíci loňského roku. „Když máme slabší den, tak přijde tři sta lidí. Sezona je zatím dobrá," chválí si kastelán Radim Petr.

Také v Jaroměřicích lákají na zajímavé novinky. Ke shlédnutí je tam výstava Zámek s vůní benzínu aneb Automobilismus a šlechta. prohlídku zámku si také mohou návštěvníci zpestřit převléknutím do barokních kostýmů. Mohou se na chvíli vžít do postavy urozené dámy, malé komtesy nebo také jejich komorné. Každý si může vybrat kostým postavy, která ho nejvíc zajímá a jejíž život by si přál aspoň na chvíli navštívit. 
„U kostýmů je omezená kapacita a lidi o ně mají docela zájem," sdělil Petr.

Větší zájem turistů zaznamenali také v Třebíči. Baziliku sv. Prokopa loni 
v červnu vidělo 3100 lidí, letos přes 4000. Do synagogy loni v červnu přišlo 4100 lidí, letos 4500.