„Je to dlouho diskutovaná problematika, podobné úvahy se objevily už před deseti lety," řekl starosta Náměště nad Oslavou Vladimír Měrka.

Jedním z prvotních kroků radnice je snaha o vytvoření studie proveditelnosti, na kterou se podařilo získat více než dvoumilionovou dotaci ze Státního fondu životního prostředí. „Půjde o základní dokument pro získání další dotace na samotnou realizaci projektu. Jde v podstatě o jednodušší projekt," upřesnil Měrka.

Podmínkou pro faktické přiznání dotace je vyhlášení výběrového řízení na dodavatele, který studii proveditelnosti vyhotoví do dvanácti měsíců. „Podmínky výběrového řízení připravujeme tak, jak nám ukládá zákon," poznamenal starosta.

S velkou vodou zápolili v Náměšti v minulosti hned několikrát. „Nejhůře bylo v roce 1985, kdy se řekou prohnala stoletá voda," zavzpomínal Měrka na chvíle, které mohly být poslední i pro vzácný barokní most. Rozvodnění Oslavy však tehdy ustál. Podobné okamžiky prožívali lidé z Náměště i později. „Dvakrát jsme tu zaznamenali druhý stupeň povodňové aktivity. Hned na několika místech se voda vylila z břehů," připomněl starosta.

Podobným situacím by propříště rádi předešli vhodnými opatřeními. „Jaká ve skutečnosti budou, bude jasné ze studie proveditelnosti, kterou vytvoří odborníci. Vzniknout by ale mohly suché poldry. Na některých místech bude zapotřebí zvýšit břehy nebo umístit prvky, do kterých by se, v případě ohrožení, zasouvaly protipovodňové stěny. Konkrétně to ale bude jasné až ze studie," poznamenal Měrka s tím, že práce by se přírody a říčního ekosystému dotknout neměly. „Protipovodňová opatření, jak už je také pojmenován projekt, budou přírodě blízká. Nepůjde tedy o žádné umělé stavby," zdůraznil starosta.

Tok Oslavy tedy čeká obnova přirozené hydromorfologie. „Jde o návrat uměle upraveného koryta do původního stavu. Používá se v souvislosti s přírodě blízkými úpravami toků," potvrdil vedoucí útvaru vnějších vztahů Povodí Moravy Jiří Macík.

Stavební práce by se měly uskutečnit v letech 2014 a 2015 a dohlížet na jejich průběh budou sami vodohospodáři.

KAMIL ČERNÝ