„První ročník předčil naše očekávání. Myslím, že jsme začali dobře," neskrýval spokojenost majitel Pěstitelské pálenice Pohoda Jiří Vrba. Ovocný kvas k němu lidé vozí i v těchto dnech, skončit úvodní sezonu hodlá 5. dubna.

Do konce března se bude pálit také v Krnčicích u Josefa Růžičky. „S loňským rokem se to vůbec nedá srovnávat, to nebylo na pálení skoro nic. Končili jsme v lednu, letos o více než dva měsíce později," řekl provozovatel krnčické palírny. K podobnému datu ukončí sezonu například i zařízení ve Výčapech.

K Josefu Růžičkovi přiváželi zákazníci v závěru loňského a na začátku letošního roku převážně švestky a také jablka. „Na ty si lidé v poslední době poměrně zvykli. Pálí se jich nejvíc ze všech druhů ovoce," podotkl.

Bohatá byla podle něj i úroda meruněk a rovněž třešní. U těchto drobných a raných peckovin bývá ale často problém s kvalitou přivezeného kvasu. „Když potkám stálé zákazníky, tak jim připomínám, aby mi třešně sesbírali a samozřejmě bez stopek hned přivezli. Jsou totiž hrozně choulostivé na zoctovatění. Když je mám u sebe, jsem schopen si to pohlídat," líčil. Právě třešně jsou první surovinou, kterou na startu nové sezony, začátkem srpna zpracovává.

Raritní kvasy

Při letošním pálení se setkal i s jednou raritou. „Dlouho mi nikdo nepřivezl kdoule, letos ano a pálenka se povedla. Chuťově je specifická a zajímavá," řekl.

Nevšední ovocné kvasy obdrželi také v náramečské palírně Pohoda. „Jedni lidé nám přivezli ve švestkách hrozny," líčil Jiří Vrba. „Slivovice ale nebyla vůbec špatná, spíš naopak. Měla 63 procent alkoholu a lepší výtoč než běžně bývá u samotných švestek. Navíc tvrdili, že tam nepřidávali cukr, což tu slivovici ještě zhodnocuje," doplnil.

Jaká bude druhá sezona, si netroufl odhadnout. „Uvidíme, co si na nás příroda nachystá," poznamenal Vrba.