Hlavním cílem akce bude sladit činnost pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací. To je de facto totožný scénář, jaký míval Létající nosorožec, který se ovšem loni už nekonal, protože Britové, pod jejichž taktovkou manévry bývaly, se rozhodli šetřit.

„V současné době ještě neskončila plánovací jednání, přičemž hlavní plánovací konference se uskuteční koncem května. Poté už budeme znát konkrétní detaily,“ informovala mluvčí Generálního štábu Jana Růžičková s tím, že zatím není jasné, které typy letadel či vrtulníků zahraničních armád se objeví taky na letišti u Náměště. Nejsou dosud jasné ani počty účastníků.

V tuto chvíli je jisté, že cvičení bude řídit za NATO komponentní velitelství vzdušných sil ACC v německém Ramsteinu. Za českou armádu se do něj zapojí jak jednotky vzdušných sil, tak pozemních sil, konkrétně letecké základny – zejména Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou a Čáslav. Dále protiletadlová raketová brigáda, mechanizovaná brigáda, brigáda velení řízení a průzkumu a další.

Manévry budou probíhat současně na několika místech. Krom vojenského letiště na Třebíčsku a u Čáslavi bude rušno ve vojenských výcvikových prostorech Boletice – tam se uskuteční ostré letecké střelby. Dále na Libavé, kde vojáci potrénují taktiku pozemních jednotek za podpory letectva a dělostřelectva. Dosud potvrdilo účast třináct zemí, mezi nimi USA, Německo, Itálie, Řecko či Slovensko. Cvičení bude sloužit jako příprava vojáků pro další nasazení v Afghánistánu.

Burácející letadla zpravidla svým hlukem nejvíc obtěžují lidi, co bydlí v nejbližších vesnicích. „Že bude cvičení? O tom vůbec nic nevím. Možná nám to vojáci chtěli sdělit na schůzce koncem března, která se ale z organizačních důvodů přesouvá na srpen. Doufám, že nevymyslí létání sedm dní v týdnu, dvaadvacet hodin denně,“ nechal se slyšet sedlecký starosta Pavel Petrák. Sedlečtí mají letiště přímo před okny. „Za hluk z letiště odpovídá vojenský hygienik, který ani neví, kde letiště je, takže si iluze o ohleduplnosti nedělám,“ neodpustil si poznámku Petrák.

Zruší? Nezruší?

O Ramstein Roveru a účasti vojenské letecké základny u Náměště se začíná hovořit v době, kdy má ministr obrany Alexandr Vondra vládě předložit výsledek analýzy, ze které plyne, že ze čtyř vojenských letišť u nás armáda „může postrádat“ to u Přerova. Ušetří tak asi 300 milionů korun za roční provoz. „V rámci analýzy se posuzovaly vojenské i ekonomické aspekty. Zatím nikdo nic neruší, analýza bude v následujících týdnech předložena k projednání vládě, která rozhodne,“ konstatoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.