Nejpilnějším vyplňovatelem dětského volného času je Dům dětí a mládeže Třebíč. V jejich nabídce je k nalezení přes padesát kroužků pro děti a mládež, plus necelá desítka pro dospělé. „V letošním roce jsme nabídku rozšířili o přibližně patnáct kroužků. Loni bylo v pravidelné činnosti téměř osm set lidí. Když jich v nastávajícím školním roce přijde více, budeme samozřejmě rádi," říká ředitelka DDM Jarmila Pavlíčková.

S bohatou nabídkou Domu dětí a mládeže přichází i rozmanitý výběr, na letáčku si vybere opravdu každý. „Snažíme se do výběru zařadit od každého něco, aby si svůj kroužek mohli zvolit všichni. Proto nabízíme aktivity od sportovních po výtvarné. Zatím ale nemohu říct, zda se všechny kroužky otevřou, uvidíme dle zájmu. U některých, jako třeba u počítačů, klidně stačí tři účastníci. U jiných, jako jsou sportovní oddíly, by to byl dost malý počet," konstatuje Pavlíčková.

Něco málo přes šedesát nejrůznějších kroužků je samozřejmě pro budovu DDM na Hrádku velké číslo. Kroužky Domu dětí a mládeže jsou tak k nalezení v podstatě po celé Třebíči. „Působíme na Hrádku, na Domku, na hvězdárně ale i na Střední průmyslové škole Třebíč. Se školami spolupracujeme, poskytují nám prostory a potřebné vybavení, které my sami nemůžeme členům nabídnout," dodává Pavlíčková.

Noví kamarádi

S filozofií DDM se neshodují v Občanském Sdružení Kadet, kde se namísto velkého počtu monotónně zaměřených kroužků zaměřují na malý počet oddílů, kde děti učí všeobecným základům. „V našich kroužcích se děti věnují všestranným dovednostem, jsou mezi vrstevníky, při hrách a jiných činnostech spolupracují. Ač to tak na první pohled nemusí být patrné, získávají sociální a komunikativní zkušenosti, které využijí po zbytek života," říká členka rady Kadetu Lenka Drexlerová. Kadet nabízí dva tábornické oddíly Pecháček a Lípu ve spolupráci s Ligou na ochranu zvířat a kroužkem Zvířáci, outdoorovým klubem Bumerang nebo žongléry Magnis. „Ať už dítě přijde kamkoliv, potká nové kamarády a zábavnou formou se i něco přiučí," láká malé členy Drexlerová.

Nové členy uvítají také vodní skauti z přístavu Žlutá ponorka. „Momentálně máme asi dvacet členů, ale určitě uvítáme další, od předškoláků do patnácti let, kluky i holky," říká Zdeněk Materna z Šestky (6. oddílu). V přístavu vodních skautů se nové členky mohou přidat i ke 4. oddílu vodních skautek (Lekníny) a členové k 5. oddílu vodních skautů.

Těm, kteří si svůj kroužek ještě nevybrali, může pomoci akce S námi bez nudy, jejíž hlavní část se uskuteční 8. září na Karlově náměstí a Podzámecké nivě. Návštěvníci uvidí přehlídku neziskových organizací pracujících s dětmi a mládeží. Činnost jednotlivých organizací si půjde vyzkoušet na vlastní kůži.

TADEÁŠ MAHEL