Už v minulosti se projekt potýkal s těžkostmi. V prvních letech na něm pracovala manažerka, která jej však nebyla schopná dokončit, a mikroregion tak musel hledat nového zástupce. Ani ve volbě projektanta nemělo Horácko šťastnou ruku, i když tomu se potřebné materiály nakonec podařilo doplnit včas.

Už tehdy měl celý projekt v souvislosti s podmínkami vyplývajícími z přislíbené několikamilionové dotace z Evropské unie na kahánku. Problém mohlo vyvolat i neúspěšné výběrové řízení na dodavatele prací, o které se nikdo neucházel. „Z ROPu nám ale vyšli opět vstříc a posunuli termín realizace do konce listopadu," oddychla si Ludmila Jelínková. „V praxi to znamená, že do konce listopadu by mělo být hotovo s pracemi, v prosinci vše doladíme administrativně," doplnila.

Celý projekt vyjde na více než 45 milionů korun. Přibližně 3,4 milionu zaplatí třináct obcí z mikroregionu Horácko a stejnou částku věnuje Kraj Vysočina. Z Evropské unie by mělo doputovat 38,8 milionu korun. „Dotaci však můžeme vyplatit až po úspěšně provedeném výběrovém řízení na dodavatele díla a také po prokázání fyzické realizace projektu v souladu s podmínkami ROP Jihovýchod," upozornila mluvčí úřadu pro přerozdělování evropských peněz Kateřina Dobešová. „Příjemce dotace stále ještě může tyto podmínky naplnit," řekla.

Ludmila Jelínková věří, že se v novém výběrovém řízení dodavatel prací najde. S případným neúspěšným koncem projektu by totiž došlo nejen ke ztrátě dotace, ale vniveč by přišly i investice obcí. U těch větších přitom nejde o malé částky. „Pod zemí už máme položené chráničky, kterými by měla optika procházet," poznamenal starosta Trnavy Břetislav Česnek.

Optická síť Horácko má vzájemně propojit Budišov, Číměř, Hodov, Kamennou, Kojatín, Koněšín, Nárameč, Pozďatín, Přeckov, Rohy, Studnici, Trnavu a Vladislav. Spojení má mít i se sítěmi v Třebíči a Velkém Meziříčí.

Síť má sloužit úřadům i školám k rychlejší a bezpečnější komunikaci. Následně by se mohly připojit i domácnosti.