„Projekt vznikl na základě podnětu Národní knihovny České republiky. S jejím zástupcem jsme dojednali, že ve vybraných železničních stanicích bude umístěna police jednotného vzhledu s knihami, která se bude lišit jen velikostí. Současně jsme začali uzavírat nájemní smlouvy s místními knihovnami na dobu neurčitou za jednotnou cenu. Knihovny zajišťují instalaci a zabezpečení knihovniček proti pádu a po dobu trvání nájemní smlouvy současně i dohled, úklid a doplňování knih," vysvětlil Petr Klabík z Odboru správy a prodeje majetku Českých drah (ČD).

Půjčování knih znamená rozšíření nabízených služeb pro cestující. Obdobný projekt se uchytil na náměstích vybraných měst a veřejnost jej velmi dobře hodnotí. „Můžeme oprávněně očekávat zájem nejen samotných cestujících, ale i médií o tuto netradiční službu v originálním, ale přitom vlastně očekávatelném prostředí železničních stanic, kde se veřejně a zdarma nabízí čtení do vlaku," potvrdil ředitel Odboru obchodu osobní dopravy ČD Jiří Ješeta.

Cílem nádražní knihovny je zlepšit vztah lidí ke knihám a zpříjemnit jim čekání i jízdu vlakem. „Tento projekt vznikl v knihovně v Mikulově, kde byla instalována první nádražní knihovna. Řada knihoven se připojuje. Například v Jihlavě je velice populární košík s knihami na městském vlakovém nádraží," zmínila ředitelka třebíčské městské knihovny Marie Dočkalová. Populární je i potulná knihovna, která stojí na nádvoří třebíčského zámku, a zpříjemňuje čas turistům.

Knihy cestují

Projekt kniha do vlaku má zároveň prohloubit zájem o čtení. „Začátek byl vlastně na knihovně. Uzavřeli jsme smlouvu s Českými drahami a postupně jsme začali vyřazovat knížky, pro které už nemáme využití. Poté jsme dali základ do nádražní knihovničky, kterou pak společně s námi zaplňují i ostatní lidé," popsala Marie Dočkalová.

Pravidla půjčování jsou jednoduchá. Cestující si zdarma vybere z nabídky titulů knihu dle svého vkusu a vezme si ji do vlaku. Po přečtení ji může vrátit zpět na místo nebo zařadit do podobné nádražní knihovny. Pokud si čtenář knihu oblíbí natolik, že by si ji chtěl nechat, může ji vyměnit za jakoukoli jinou ze své domácí knihovny. Ta pak v nádražní knihovničce nahradí původně vypůjčenou. „Jsme také rozhodnuti, že do knih začneme dávat cedulky, abychom viděli, jak dlouhá je jejich cesta. Přestože jsme knihovnu na nádraží instalovali teprve minulý týden v úterý, už teď vidíme, že občas něco přibude a také se vypůjčí. Nejpopulárnějšími se však stávají dětské knížky," dodala ředitelka třebíčské knihovny. „Chceme dát do knihovničky co nejvíce knih, ale není to lehké, když má pouhých šest polic," usmála se Marie Dočkalová.

Cestující vybírají

Cestující v Třebíči si červenou nádražní knihovnu zjevně velice oblíbili. „Líbí se mi ten nápad. Knihovna na nádraží. Je vážně skvělá," poznamenal cestující z Brna, který mezi knihami vybíral. Ostatně nebyl výjimkou, vzhledem ke dvěma prázdným policím knihovničky.

Do projektu se zapojily knihovny z celé České republiky. Už nyní jich je kolem padesáti. A pozitivní ohlasy neustále rostou. Nádražní knihovničky se nacházejí nejen v Třebíči, ale na Vysočině například na nádražích v Havlíčkově Brodě, Pelhřimově a Novém Městě na Moravě.

Přesto, že i u knihovniček hrozí vandalství, nezájem cestujících nebo dokonce odcizení knih, knihovny věří, že budou převládat pozitiva tohoto projektu. Opět se zpopularizuje čtení mezi lidmi a každá kniha si najde svého majitele.

BARBORA FUKALOVÁ