Obec o 610 obyvatelích nabírá opačný trend a není to jen tak samo od sebe. Jakubovští jdou této skutečnosti aktivně vstříc, prostředky mají prosté. Snaží se udržet a rozšířit řady rodin s dětmi. Teď v létě mají čtyři měsíce před dokončením obecní bytovky se čtrnácti jednotkami.


Simona Machovcová pochází z Jakubova, přestěhovala se v minulosti do sousední Litohoře, kde má byt 3 plus 1. Jakmile se ovšem naskytla možnost vrátit se domů, využila ji a zarezervovala si byt v prvním patře. „Mám dvě děti, šestileté a desetileté. Už se fakt těším zpátky do Jakubova. Starosta se nám snaží vyjít vstříc a třeba příčky si můžeme navrhnout sami,“ pochvaluje si.


V prostorné koupelně s vkusnými kachlíky je místo i pro vlastní plynový kotel. „Kuchyňskou linku tam budeme taky mít už hotovou,“ vítá tento fakt Machovcová. „Jsem sice zvyklá na byt o něco větší, ale při troše fantazie se dá leccos vymyslet,“ uzavírá. Rozloha bytů je do šedesáti metrů čtverečních, pravidla pro udělení dotací vyšší metráž nedovolují. Obec je lidem pronajme za částku okolo dvou tisícovek měsíčně.


A jaká že bude skladba nových obyvatel? Z jednadvaceti žádostí dostala zelenou čtrnáctka těch, kteří mají vazbu na Jakubov. Jde o sedm rodin s malými dětmi, šestici svobodných, u kterých je předpoklad, že časem budou mít malé ratolesti a v bezbariérovém patře se přidá jedna penzistka.


Na dům získal obecní úřad dotaci od Státního fondu rozvoje bydlení ve výši 8,8 milionu korun. Zhruba stejnou částku přidal z vlastního rozpočtu. „O dotaci jsme žádali na jaře minulého roku, na podzim jsme ji získali a do zimy jsme stavěli, jak nejrychleji to šlo kvůli letošnímu navýšení DPH na stavební práce,“ vysvětluje starosta Jakubova Miroslav Kabelka. Jakubovští zřejmě nakonec do žádného úvěru nepůjdou, v minulosti si na obecním kontě za účelem stavby bytovky finance nastřádali. Jakubov má co nabídnout. Jsou tu školka i první stupeň školy, které díky nově příchozím rodinám získají dalších deset dětí, což je velké plus.


A protože je reálné nastěhování do konce tohoto roku, od ledna ves bude od státu dostávat za nových osmnáct nahlášených trvale bydlících o sto padesát tisíc víc na daňové výtěžnosti. A to jsou peníze, jež se rozhodně hodí.

VYLIDŇOVÁNÍ NEHROZÍ. Starosta Jakubova Miroslav Kabelka je s rychlým průběhem stavebních prací spokojený. Novému bydlení dodávají další zajímavý rozměr netradiční velké balkony. Foto:Deník/Hana Jakubcová