Volební účast na Třebíčsku v podstatě kopírovala celorepublikovou a činila 28.76 procent voličů (celostátně 28,22%).

Kompletní výsledky voleb najdete ZDE.

Jak probíhali volby na Třebíčsku si přečtěte ZDE.

Triumf ODS! Občanští demokraté zvítězili ve volbách do Evropského parlamentu.

Vrátili tak sociálním demokratům debakl z podzimních krajských voleb. ODS měla po sečtení všech hlasů 31,45%. ČSSD zaostávala o téměř devět procent (22,38%). Volební účast byla 28,22%.

---------------

Volby na Třebíčsku potvrdily silnou pozici levicových stran

Volby do Evropského parlamentu potvrdily na Třebíčsku dlouhodobé trendy. Ukázaly i některá zajímavá čísla.

Lidé v okrese preferují levici. Poctivě šli k volbám lidé v některých malých obcích s desítkami obyvatel a hodně chodili hlasovat také občané ve vesnicích na Jemnicku.

„Třebíčsko je pověstné tím, že je levicovější. Zaměření voličů na levicové strany ukazují volby už delší dobu,“ sdělila Jitka Číhalová z Českého statistického úřadu v Jihlavě.

Eurovolby tento trend potvrdily. Oproti vítězství občanských demokratů v republice i třech okresech kraje vyhráli na Třebíčsku a Žďársku sociální demokraté. Silnou pozici mají v okrese tradičně komunisté. Potvrzují to dvě čísla. Ze všech pěti okresů kraje dostali na Třebíčsku nejvíce hlasů, a to 18,24 procenta. Navíc je to prakticky stejný výsledek, jakého KSČM dosáhla v krajský volbách loni na podzim (18,31 procent).

Úspěšní byli v eurovolbách na Třebíčsku ovšem i lidovci. Oproti celorepublikovým výsledkům (7,64 procent hlasů) získali v okrese téměř dvojnásobek (13,31 procent).

Občanské demokratické straně dali voliči 22,16 procent, obsadila tedy na Třebíčsku druhé místo. Oproti celostátním výsledkům s 31,45 procenty je to citelně méně.

Zatímco okres jako celek představuje s volební účastí 28,76 procent republikový průměr, nelze přehlédnout dva zajímavé fenomény.

První je skutečnost, že tři obce s nejvyšší volební účastí v okrese jsou velmi malé, a to Přeckov (účast 87,93 procent; počet obyvatel přes 70), Lovčovice (účast 83,67 procent, počet obyvatel 62) a Jiratice (účast 67,69 procent; počet obyvatel 83).

Poctivý Přeckov

„Vysoká volební účast je u nás tradicí. Lidé chodí pravidelně, míváme kolem 90 procent. Těžko říci proč. Všichni se znají, možná sledují, kdo šel volit a kdo ne,“ komentoval čísla Karel Slavík, starosta Přeckova, romantické vísky severně od Třebíče.

Za povšimnutí stojí také fakt, že z pěti vesnic, kde byla nejvyšší účast voličů, leží tři v mikroregionu Jemnicko: Lovčovice (účast 83,67 procent), Jiratice (účast 67,69 procent) a Pálovice (účast 57,81 procent).

V samotné Třebíči i jejím obvodu s celkem 115 okrsky proběhly evropské volby hladce. „Na přípravu jsou složitější komunální a senátní volby, tyhle byly rutina,“ sdělila volební manažerka městského úřadu Věra Brabencová. „Nejrychleji sečetli výsledky ve Štěpánovicích, přijeli už ve 22.25 hodin.

Největší nápor byl do půl jedné. Poslední dorazila komise z Václavského náměstí v Třebíči, asi v 1.40 hodin,“ doplnila Brabencová. Z celkem 39 volebních okrsků zpracovala většina komisí výsledky na počítači, pouze čtyři počítaly ručně. Sčítání hlasů postaru si dovolí jen volební komise v nejmenších okrscích. Z uren tam totiž vysypou na stůl jen desítky lístků.