Led se roztříštil na další úlomky. V okolí domu se našly čtyři kusy. Podle odhadů mohl ledový celek měřit kolem třiceti centimetrů.


Naštěstí se nikomu nic nestalo. „Událo se to ve čtvrtek večer ve tři čtvrtě na devět. Byla jsem v práci. Přítel s dcerou byli doma. Naštěstí se dívali na televizi,“ uvedla majitelka domu Simona Chalupová.


„Slyšeli jsme ránu a nevěděli jsme, co to je,“ popisoval chvíle napětí přítel paní Chalupové. Její dcera se šla podívat do patra domu, kde spatřila kus spadlé desky sádrokartonu ze stropu. Jelikož byla tma, vydal se okolí domu ohledat přítel paní Chalupové. „Na zemi jsem viděl bílé skvrny a roztříštěné tašky. Tak jsem to vzal do ruky a zjistil, že to je led. Ještě večer jsem vylezl na střechu a přišel jsem na to, že to bylo něco většího.“


Ledová kra provrtala skrznazkrz střechu a naštěstí se zabodla do sádrokartonu. Spadlý sádrokarton skončil na zemi v ložnici těsně vedle dětského pokoje. Led zřejmě pocházel z prolétajícího letadla. Domněnku potvrdil meteorolog z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Milan Šálek. Vydal se osobně na místo. A byl překvapen.


„Víme, že komety jsou z ledu, ale ten se atmosférou nemůže dostat až sem. S největší pravděpodobností se jedná o kus uvolněné námrazy z letadla. Meteorologii se aktivně věnuji zhruba pětadvacet let a s něčím podobným jsem se v České republice ještě nesetkal,“ řekl po průzkumu Šálek.


„Tohle jsem sundal po šestnácti hodinách ze střechy,“ komentoval přibližně patnácticentimetrový dochovaný kus ledu, který byl ještě včera odpoledne v ohrazenickém domě k vidění, přítel majitelky domu.


Unikátní kusy ledu si nafotil i meteorolog Šálek. Podle něj je nejpravděpodobnější, že letadlo zřejmě proletět výškou, ve které byla vyšší teplota a bylo tak možné uvolnění ledu.