Prázdninový víkendový provoz přijde asi na dvě stě dvacet tisíc korun. „Jemničtí zastupitelé rozhodli o stodvacetitisícovém příspěvku,“ řekl místostarosta Petr Novotný. Přispějí i Moravské Budějovice a jemnický a moravskobudějovický mikroregion.

Obě města se podle Novotného snaží přitáhnout turisty. „Připravujeme například prohlídkový víkend na zámku, máme novou turistickou stezku, jednáme se šermířskými skupinami,“ uvedl.

Jízdenka bude zároveň sloužit jako vstupenka na kulturní akce. Podnikatelům města nabízejí zakoupení jízdenek na celý vlak a využití pro firemní akce. Objednavatelem víkendové dopravy bude Jemnický mikroregion sdružující 31 obcí. „Je to vyjádření obecného zájmu na zachování a znovuoživení provozu na trati,“ poznamenal Novotný.

Vedení čtyřtisícového města se s ukončením provozu na jednadvacet kilometrů dlouhé trati nesmířilo a stále se snaží podnikat kroky, které by umožnily obnovení vlakové dopravy.

Město mimo jiné také zjišťuje podmínky pro převedení kolejí do majetku regionálních samospráv. „Žádost o převzetí tratě máme podanou,“ řekl už dříve jemnický starosta Miloslav Nevěčný.

Trať podle něj nebyla mrtvá, vlakem denně jezdilo kolem dvou set lidí. Ztrátové jsou dle jeho názoru i mnohé další trati v zemi. „Dráha z Moravských Budějovic do Jemnice má ale smůlu v tom, že je koncová,“ míní starosta.