VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Na Sádku proběhlo ledové vinobraní

Sádek – Je minus devět, zasněžená krajina se rozkoukává do dalšího rána a ve vinařství Sádek na Třebíčsku panuje rušno. Konečně nastaly ideální podmínky pro sběr ledového vína.

18.12.2009
SDÍLEJ:

Na Sádku na Třebíčsku konečně nastaly ideální podmínky pro sběr ledového vína.Foto: DENÍK/ Michaela Hasíková

Od půl osmé ráno tu patnáct párů šikovných rukou postupně sklízí devět metráků drahocenného materiálu, ze kterého po slisování a odkalení zůstává 130 litrů voňavé šťávy.


„Je nejlepší počasí, ukázkové, bobulí se při sběru nesmí dotknout slunce. Během mrazů voda v dužnině vymrzla a mimo krystalků ledu zůstal jen čistý cukr – glukóza a fruktóza,“ pochvaluje si kvalitu spolumajitel jediné uznané viniční trati a vinařské obce na Vysočině Lubomír Lampíř.
Cukernatost je letos vysoká, 38 procent, výsledný mok tedy bude sladký.


Šťáva spolu s dodanými kvasinkami začne od nynějška v demižonech fermentovat, proces potrvá do konce března. Poté ji vinaři stočí do dvoudecových lahviček.


„Bude jich okolo pěti set při ceně asi 220 korun za kus. Zájem je až ve Vietnamu,“ zmiňuje Lampíř. Vyšší cena je odvozená od nízké výlisnosti hroznů.
Na trhu je konkurence, ledová vína dělají i seveřané nebo Švýcaři. Ale Sádečtí si své místo našli.


Sklízí se bílá odrůda Malverina. Je zajímavá tím, že má tmavé rodiče – Merlot a Veltlín, který dodává vínu pikantní kyselinku. Vylisovaný mošt už teď chutná po akátovém medu, rozinkách a smůle z borovice.


V deset hodin, po dvou a půl hodinách pilné práce, jsou zmrzlé a o to cennější hrozny pod střechou.


Letošní sezona byla podprůměrná


Letošní rok zdejším vinařům příliš nepřál. Byla třetinová sklizeň oproti průměru.


„Za třiadvacet let, co tu hospodařím, jedna z nejhorších. Na jaře víno kvůli dešťům špatně odkvetlo, pak nastoupily houbové choroby. Na druhou stranu byly o to kvalitnější hrozny, bylo jich málo na keři a dobře vyzrály,“ shrnul Lampíř.


V tomto roce sklizeň dvou desítek odrůd přinesla 80 hektolitrů vína. Pěstují tu Muškát moravský, Muller Thurgau, Irsai Oliver, Rulandské bílé, Malverin či Modrý Portugal.


Zákazníci nejvíce žádají bílá vína.


V současnosti už na Sádku probíhá zimní řez vinné révy, procesem projde 17 tisíc hlav.
Vinařství Sádek spadá pod znojemskou vinařskou podoblast a hospodaří převážně v ekologickém režimu.

Autor: Hana Jakubcová

18.12.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Ilustrační foto

Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Jihlava – Více než deset milionů korun. Taková je bilance sobotního rozsáhlého požáru v jihlavské společnosti Kronospan v ulici Na Hranici v Jihlavě-Bedřichově. Hořela hala, ve které se zpracovávají OSB desky, dokonce musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Oheň proto na několik dní odstavil výrobu ve firmě.

Děti si ve žďárském parku hrají v balících slámy

Žďár nad Sázavou - Na šest desítek balíků ze slámy tvoří bludiště na okraji žďárského parku Farská humna. Dočasnou venkovní hernu pro děti tam vybudoval žďárský výtvarník Michal Olšiak.

Sáblíková bude pokračovat i po Pchjongčchangu

Žďár nad Sázavou – Odchod do sportovního důchodu? Ale kdeže. Láska ke sportu zvítězila. Martina Sáblíková přehodnotila své plány po olympijských hrách v Pchjongčchangu a hodlá se na dlouhém oválu se svými konkurentkami potkávat i nadále. Její fanoušci tak mohou mít radost.

Začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Náměšť nad Oslavou - Mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike začíná. Uskuteční se od středy 23. srpna do úterý 12. září na základně vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou a na dalších místech v zemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení