Uskuteční se od pátku 23. do neděle 25. září a důležitá poznámka – vstup na akci pod hradem Sádek je zdarma. V období babího léta, když se sklízí hrozny, má vinice nezaměnitelnou atmosféru. Pravou moravskou, byť se nachází už na Vysočině.

„Od pátku až do neděle bude vždy od 13 hodin hrát country skupina Duha a kapela Fragment – Třebíč. Chystáme dobroty u udírny i v restauraci, připravujeme i večerní překvapení,“ naznačil spolumajitel sádeckých vinic Lubomír Lampíř.

Na talířích hostů se objeví pečená selata, pečená kolena, v číších pak červený i bílý burčák z velké části už ze sádecké vinice. A samozřejmě víno.

„Každoročně na Svatováclavské hody přijíždí okolo dvou tisíc lidí nejen z okolí, ale i z větších dálek, například z Vídně. Letos už si u nás zarezervovali ubytování po dobu konání hodů hosté z Plzně, víme, že k nám zamíří zájezd turistů z Německa. Každý rok se tu vypije okolo tří tisíc litrů burčáku,“ upřesnil Lampíř.

Na Sádku ve čtvrtek začíná vinobraní, a to sklizní odrůdy Solaris z hektaru vinic. Už teď má cukernatost 23 procent, tedy vysokou. Vysoká cukernatost je předpokladem pro výrobu kvalitního vína.

Letos sádeckou vinici stejně jako ve zbytku republiky postihlo jarní sucho a mrazíky v době kvetení. Část květů pomrzla. Úroda se pohybuje na šedesáti procentech v porovnání s průměrnými roky. Víno tu pěstují na sedmnácti tisících keřích, součástí vinice je bezmála dva kilometry dlouhá naučná vinařská stezka, u nás ojedinělá. Na Sádku se letos 15. a 16. října uskuteční ještě Rybí bašta a 10. až 13. listopadu tu budou podávat martinskou husu a letošní Svatomartinské víno.