„Hrnkové chryzantémy máme poslední tři kusy z tisícovky, vřesy, věnce, svíčky, to vše rovněž rychle mizí. Teď už zákazníci chodí spíše pro řezané chryzantémy, kterými na poslední chvíli doplňují výzdobu hrobů,“ přiblížil majitel květinářství Nobile v Jaroměřicích nad Rokytnou Jan Pokorný.
Podle jeho slov lidé kupují letos věnce spíše menší, krize se promítá i do tohoto sortimentu zboží.


Správcové hřbitovů mají jiný problém, zloděje. Mnohým není vůbec hloupé odcizit výzdobu, kterou příbuzní svým drahým zesnulým na hřbitov přinesou.
„Samozřejmě, že se krade. Kradou se jak věnce, tak vřesy, macešky, svíčky. Zrovna tento týden si mi jeden pán stěžoval, že dal na hrob svíčku na baterky, která vydává světlo desítky hodin a když přišel druhý den, byla fuč,“ postěžovala si správkyně jaroměřického hřbitova Jitka Kurutzová.


Hroby pod kamerami


Nový hřbitov v Třebíči jako patrně jediný v okrese má důležitou inovaci. Od léta tu na zloděje číhá trojice kamer.


„Od té doby, co je kamerový systém v provozu, situace se uklidnila. Jinak tu mizely urny a podobně. V době pohřbů tu ve velkém někdo pravidelně vykrádal zaparkovaná auta. Ale, musím to zaklepat, naštěstí už to skončilo,“ prozradila tamní správkyně Milada Pátková.


Dobré je podle ní i to, že kamery běží čtyřiadvacet hodin denně a k záznamům z noci je možné se vracet.


Policisté republikoví i městští slibují větší pohyb okolo hřbitovů v období Dušiček.


„Ráda bych lidem vzkázala, že nemají při návštěvě hřbitovů v zaparkovaných autech nechávat jakékoliv cennosti,“ zdůraznila mluvčí republikové policie v Třebíči Marcela Lavická. Přesně tuto zkušenost má padesátiletá Věra z Hrotovic. Její tatínek je pohřbený na hřbitově v Dalešicích. Před několika lety mu vezla na hrob svíčku. Auto zaparkovala u hřbitova, zamkla a vzdálila se jen na několik minut. Když se vrátila, měla vůz totálně vykradený. Mobil, rádio, peněženka, to vše zmizelo.


„Radím všem, ať tuhle nepříjemnou stránku české povahy opravdu berou na zřetel,“ říká dnes.

Památka zesnulých - CO SYMBOLIZUJE

Vzpomínka na všechny zesnulé, Památka všech věrných zemřelých či lidově Dušičky, která připadá na 2. listopadu, je v římskokatolické církvi dnem liturgického roku, kdy se církev modlí za zemřelé. Liturgické obřady slouží v tento čas i Církev československá husitská, která vzešla z prostředí katolického modernismu po I. světové válce. Památka se slaví od 10. století, v zemích s křesťanskou tradicí je zvykem během tohoto dne či období navštívit hřbitov a rodinný hrob a rozsvítit na něm svíčku či položit živé květiny, což má symbolizovat víru ve věčný život a demonstrovat přesvědčení, že život hrobem nekončí. Modlitba za zemřelé patří k nejstarší křesťanské tradici, vzpomínka na mrtvé je součástí každého slavení eucharistie.
zdroj: wikipedia
Otevírací doba hřbitovů - ve vybraných městech na Třebíčsku v období Dušiček:

Třebíč
Nový i Městský hřbitov: od 1. listopadu 7 hodin do 3. listopadu 18 hodin nepřetržitě

Moravské Budějovice
od 7 do 22 hodin

Náměšť nad Oslavou
nepřetržitě

Jemnice
nepřetržitě

Okříšky
nepřetržitě

Jaroměřice nad Rokytnou
nepřetržitě