Kraj Vysočina v posledních letech investoval hlavně do modernizace zastaralých domovů, nyní posiluje lůžka pro seniory postižené demencí.

Podle hejtmanství funguje na Vysočině celkem čtyřiadvacet domovů pro seniory s 2 325 lůžky. V domovech zřizovaných krajem je místo pro 1 246 lidí.

Počty jmen v pořadníku čekatelů se u jednotlivých domovů kraje pohybují od dvou desítek až po 170 zájemců.

„Každé čtvrtletí děláme revizi, protože celá řada lidí se nahlašuje do dvou tří zařízení,“ podotkl Krčál. Důchodci se také často hlásí předčasně, protože se bojí, že až to budou potřebovat, místo neseženou.

Kraj v posledních letech investoval především do modernizace domovů důchodců, aby se klienti dostali z vícelůžkových pokojů do pokojů s jedním nebo dvěma lůžky, které mají sociální zázemí. Takovou proměnou už podle Krčála prošla většina krajských zařízení. Na letošní rok se plánuje zahájení úprav v Humpolci.

Kraj teď chce především zvýšit kapacitu svých zařízení pro důchodce s demencí. Takto postižených lidí podle Krčála rychle přibývá. Ve všech domovech důchodců na Vysočině je pro ně zatím přes 460 lůžek, v nejbližší době přibudou desítky dalších. U právě rekonstruovaného krajského domova důchodců ve Ždírci se letos začne stavět nový pavilon pro šedesát lidí s Alzheimerovou chorobou. Další oddělení pro takto nemocné s pětatřiceti lůžky začne příští rok vznikat u domova v Proseči u Pošné.

Díky evropským dotacím by se v nejbližších letech mohly v kraji stavět i nové domovy důchodců, uvedl Krčál. Zároveň připomněl to, že populace stárne a všechny seniory nelze dát do domovů. „Naším zájmem je udržet takového člověka co nejdéle doma,“ řekl. V plánu je proto posilování terénních sociálních služeb pro penzisty. Přibývat by podle Krčála měly i domy s pečovatelskou službou. Lidé tam mají větší soukromí než v domově důchodců, do něhož by se měli stěhovat až tehdy, když už nejsou soběstační. Pro dlouhodobější péči o vážně nemocné seniory v kraji by výhledově mohla být ve větší míře využívána i nemocniční lůžka.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)