„Veřejné bruslení Na Hvězdě má své pevné místo v kalendáři zimních akcí již řadu let. Pouze loni nepřálo organizátorům počasí a nebylo možné ledovou plochu připravit," řekl mluvčí tamních baseballistů Nuclears Robert Vávra.

Podle původního plánu se měli první bruslaři vydat na ojedinělou 417 metrů dlouhou ledovou dráhu až na Nový rok. Díky dobrým podmínkám a nebezpečí oteplení na konci týdne však baseballisté stihli otevřít dříve.

„Aktuální příznivé klimatické podmínky nám umožnily připravit oblíbenou dráhu pro bruslaře v opravdu krátkém čase. Motivací pro co nejrychlejší otevření dráhy veřejnosti je zároveň i změna předpovědi počasí, která hrozí již koncem týdne návratem teplot nad nulou," řekl k překvapivě rychlému zprovoznění ledové dráhy na třebíčském baseballovém stadionu předseda klubu Nuclears Jan Urbánek.

Vydat se na zamrzlý okruh tak mohli první návštěvníci již včera. Kvůli možnému oteplení vyzývají organizátoři, aby lidé neváhali a přišli využít mimořádné příležitosti bezpečného bruslení v netradičním prostředí co nejdříve.

„Plocha bude pro bruslaře otevřena denně od devíti do osmnácti hodin. Tak jako v uplynulých letech jsou přímo u dráhy k dispozici prostorné střídačky s lavicemi pro přezutí a zahřát se bruslaři mohou něčím teplým ve SportBaru," informoval Jan Urbánek. „Vybírá se pouze symbolická dvacetikoruna na celý den," dodal.

Pokusí se dráhu udržet co nejdéle

Příprava a údržba ledové dráhy je celkem náročná. Po setmění vystřídá na stadionu každý den bruslaře speciální rolba, kterou si pro tento účel připravili sami baseballisté.

V uplynulých letech si bruslení Na Hvězdě našlo řadu příznivců. Pořadatelé se proto budou snažit udržet ledovou dráhu v provozu co nejdéle. Záležet bude samozřejmě především na případné změně počasí.

„Doufáme, že mráz vydrží nejen v nejbližších dnech. Rozhodně se ale vyplatí přijít bruslit na dráhu, která je svým způsobem raritou, co nejdříve," uzavřel předseda Urbánek.