V areálu by se mohl projet zdarma každý. „Areál je koncipován pro všechny věkové kategorie. Jezdit tam můžou děti i dospělí na kolech, skateboardech, kolečkových bruslích, koloběžkách. Třebíč nic takového zatím nemá,“ říká bývalý zastupitel města Petr Škarabela, který spolu s kolegyní Irenou Hejzlarovou a početnou skupinou mladých lidí o vybudování areálu usilují. Pro areál hovoří i výsledky Fóra Zdravého města 2015 a 2016.

Štáb ruské televize na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou.
Štáb ruské televize natáčel na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou

Zatím se podařilo najít vhodnou lokalitu, městské zastupitelstvo uvolnilo i peníze na vypracování studie areálu. Na samotnou výstavbu ale zatím peníze jisté nejsou. Vybudování areálu by vyšlo odhadem na tři miliony korun. „Zatím se neobjevila vhodná dotační příležitost. Čekáme na ni,“ říká Irena Hejzlarová.

V Třebíči radnice jeden skatepark nechala před lety postavit. Nachází se pod mostem nedaleko plaveckého areálu Laguna. Podle iniciátorů nového projektu je ale už zničený a nebezpečný. A navíc hlučný. „Uvažovaný skatepark by byl v betonu, ten hlučný není. Všude kolem nové areály vznikají. V Náměšti, v Lanškrouně, v Jihlavě. Za pomoci dotací. Půjde to i u nás,“ věří Petr Škarabela.

Tomáš Zejda ve svém bikeparku v borovinské tělocvičně.
Na pumptrackové dráze se projede dítě na odrážedle i padesátiletý rodič