Myslivci je loví odstřelem, za pomoci loveckých psů nebo odchytem v umělých norách s pastmi. Na počet zajíců a bažantů to ale přílišný vliv nemá. „Redukce lišek nestačí,“ poznamenal jednatel Okresního mysliveckého spolku v Třebíči Josef Venhoda. „Řada zajíců nepřežije kvůli současnému stylu zemědělství. Když je nezabije technika zemědělců, tak jim postřiky na polích zlikvidují všechny byliny,“ upozornil.
Na lišky ve zvýšené míře loni číhali například myslivci z Jasenice na Třebíčsku. Ulovili jich devětadvacet. Drobné zvěře ale v jejich honitbě přesto nepřibývá. „Populace zajíců je u nás v posledních letech pořád stejná. Je to s nimi těžké. Na jejich mláďata utočí třeba i vrány,“ podotkl předseda jasenických myslivců Miloš Franěk.

Ilustrační foto.
Dešťovka zaujala. Šanci mají nejsušší oblasti

Negativní vliv na populaci zajíců a obecně drobné zvěře má také sucho. „I když se to nezdá, stále je, a bez vody se žít nedá. Myslivci udržují v přírodě hodně studánek a napajedel, zřejmě ani to ale nestačí,“ dodal Josef Venhoda.

Kromě lišek a vran patří podle něj mezi predátory toulavé kočky i divočáci. Všichni dokáží pozřít malé zajíce i zlikvidovat hnízdo křepelkám, bažantům nebo drobnějšímu ptactvu.

Myslivci hned z několika honiteb na Vysočině už odlov zajíců omezili až na nulu. „Také u Kožichovic, nedaleko Třebíče, se zajíci od letošního roku lovit přestávají. Prostě tam téměř žádní nejsou,“ poznamenal jednatel OMS Třebíč.

Medobraní. Ilustrační snímek
Medový den bude první akcí v zahradě u řeky