Přístavba ze 70. let se s největší pravděpodobností zbourá. Jaký styl by ji měl nahradit, se zastupitelé neshodnou. Architekti z brněnského ateliéru Dimense představili dva hlavní návrhy.

Jeden počítá s moderním řešením v podobě proskleného otevřeného foyer. „Bylo by to využitelné i pro menší výstavy nebo prodejní akce. V prosklení by byly kovové prvky, celé by to zvenku umožňovalo vidět dovnitř, ale ne vše, a zevnitř zase vidět ven, ale nikoli všechno," popsal architekt Petr Hovořák.

Druhý návrh, který se také několika zastupitelům Náměště zamlouval, pojímá sokolovnu jako historickou budovu a ve stejném stylu navrhuje i řešení vstupu. Ten by tak měl korespondovat s jejím klasicistním stylem.

Architekti se však k návrhu stavějí už od počátku skepticky. „Zabývali jsme se tím na popud městské odborné komise, která problematiku sokolovny řeší. Domníváme se ale, že dělat u historické budovy historizující přístavbu, stavět na počátku třetího tisíciletí něco z historického slohu, není správně," zmínil Petr Hovořák.

Započal tím vášnivou diskuzi zastupitelů. Luboš Pulkrábek (Volba pro Náměšť) se dokonce hrozil toho, že by kolem moderní prosklené přístavby historické budovy z roku 1920 chodil. „Každá budova má svého ducha, ale pokud k ní přistavíme něco takového, tak toho ducha vyženeme," zamyslel se. „Když přijedu do Brna a vidím, co do historického části města dokázali architekti naprojektovat, tak se mi chce brečet," dodal Luboš Pulkrábek.

Ke spíše historické přístavbě se společně s ním přikláněl například Jaroslav Fiala (KSČM), Jaroslav Hrubý (KDU-ČSL) nebo Oldřich Mach (ČSSD). Naopak s moderním pojetím vstupního foyer souhlasil místostarosta Jan Kotačka (Spolupráce aktivity). „Dělali jsme si v komisi jen orientační hlasování. Jedenáct členů bylo pro prosklenou variantu, jen dva pro historickou," poznamenal.

S moderním pojetím souhlasil Aleš Sázavský (Změna? Rozhodnete!) či Ivana Marková (Spolupráce aktivity).

Jeho stranický kolega Ivo Matoušek přiznal, že mezi oběma návrhy váhá a mělo by být podle něj na veřejnosti, aby rozhodla. Podle starosty města Vladimíra Měrky (SNK Pro město Náměšť nad Oslavou) s tím vedení města počítalo a veřejné jednání o novém zevnějšku sokolovny se uskuteční ve středu 6. dubna.

Zastupiteli Ivo Matouškovi vadí, že ve městě nadále chybí velká sportovní hala. „Sokolovna se dnes využívá i jako sportovní sál. Líbilo by se mi, kdyby se řeklo, že v dohledné době vznikne sportovní hala. Řešit pouze sokolovnu je podle mě nekoncepční," řekl.

Místostarosta Jan Kotačka však reagoval již hotovým projektem na tělocvičnu u Základní školy Komenského. Navíc prostory sokolovny budou veřejnosti ke sportovním účelům sloužit podle něj i po případné rekonstrukci. „Zadání bylo, aby se to, co se tam nyní děje, neomezovalo. Myslím, že se to povedlo," odvětil Jan Kotačka.

V sokolovně by měly podle návrhu, který zastupitelé jednomyslně schválili, vzniknout nové klubovny pro 20 až 40 lidí. Větší než nyní by měl být hlavní sál v přízemí. Současná kapacita pro 250 lidí by měla vzrůst na nejméně 350. Vnitřní prostor by měl být světlejší třeba díky francouzským oknům.

Sokolovnu do svého majetku získalo město před dvěma lety. Ve smlouvě stojí, že ji opraví a po 25 letech vrátí zpět do majetku místní Tělovýchovné jednoty Sokol.