„Nepůjde o falešné navyšování míst přidáním postelí do cel, ale o nové prostory. Rekonstrukce v Rapoticích bude stát asi čtyřiapadesát milionů,“ oznámil během pondělní návštěvy Vysočiny ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Podle ministra jde o nezbytný krok, protože věznice jsou přeplněné. V rapotickém areálu plánuje ministerstvo přestavbu některých bývalých vojenských budov do konce letošního roku. Stát nyní zatím využívá pouhou třetinu z celého areálu.

Víc vězňů, víc práce

Nyní je v Rapoticích pět stovek vězňů a chystá se rozšíření. Podle ministra by tam mohlo vyrůst i zázemí pro podnikání. Rekonstrukce stávajících budov je podle ministra levnější než stavba nové věznice. Ve Světlé nad Sázavou je v plánu rekonstrukce podkrovních prostor za čtrnáct milionů korun do konce letošního června. Navýšení kapacity věznic s sebou podle ministra přinese i nová pracovní místa. „Všude ve světě se počítá na dva vězně jeden zaměstnanec,“ řekl Pospíšil.

Ministr také při pondělní návštěvě přislíbil předsedovi Okresního soudu v Jihlavě jmenování jednoho nového soudce.

Jihlavský okresní soud je v posledních měsících zavalen návrhy na exekuce v civilním řízení. Před třemi lety jich soud řešil tři a půl tisíce za rok. Loni to už bylo devět a půl tisíce. Předseda soudu Vladimír Sova kvůli tomu musel omezit řešení trestních kauz a kolegům s exekucemi vypomoci.

Ministr Pospíšil označil jihlavský soud v tomto směru za jeden z nejúspěšnějších v celém jihomoravském soudním kraji. To je ale vykoupeno i prací soudců o víkendech. Naopak brněnský soud patří ve vyřizování civilních kauz k nejhorším v zemi. Podle náměstka ministra spravedlnosti Filipa Melzera je to tím, že před sebou soud hrne velké množství starých nedořešených případů. Tím se prodlužuje i doba vyřízení nových případů. Okolní krajské soudy v Českých Budějovicích či Hradci Králové, pod něž spadají okresní soudy v Pelhřimově a Havlíčkově Brodě, takové problémy nemají.

Ministr včera řekl, že zřízení čtrnácti plnohodnotných krajských soudů není za současné vlády reálné. „Investovat čtyři a půl miliardy na zřízení čtrnácti krajských soudů nám nepřijde efektivní a raději bychom peníze využili například na administrativní personál či moderní elektronické vybavení,“ konstatoval Pospíšil. „S odborníky se navíc shodujeme, že čtrnáct krajských soudů nutně neznamená kvalitnější rozhodování,“ dodal. Lidé z ministerstva nyní pracují na analýze, která by měla vést ke sjednocení soudních obvodů, aby kraj spadal pod území jednoho krajského soudu a nebyl rozdělen do tří.

Dalším problémem je nevyužitá existence pobočky brněnského krajského soudu v Jihlavě. Ta před časem přestala řešit závažnější násilné případy a vyřizuje pouze odvolání ze tří okresních soudů v Třebíči, Žďáru nad Sázavou a Jihlavy.

Podle informací Deníku se nechystá jít nikdo z brněnských soudců pracovat do Jihlavy. Podle Filipa Mezera to není vyloučeno, protože jim to nikdo nemůže nařídit. Jiří Pospíšil podotkl, že tato záležitost je v kompetenci předsedy krajského soudu. Vzhledem k zatíženosti soudu v Brně je podle ministra problém soudce do Jihlavy získat. Mohlo by to vyřešit až jmenování soudce přímo pro pobočku krajského soudu v Jihlavě.