Zároveň se odmítli nadá-le účastnit schůzek Pracovní skupiny pro dialog, kterou kromě zástupců ministerstva a Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) tvořili právě starostové. „Naše důvěra je na bodu mrazu," vysvětlil starosta Rudíkova Zdeněk Souček.

Představitelé obcí si na přístup ministerstva a SÚRAO dlouho stěžovali, několikrát upozornili, že uzavřené dohody neplatí a pravidla pro výběr nejvhodnější lokality pro vybudování hlubinného skladu se mění za pochodu. Poslední návrh ministra Jana Mládka na zúžení počtu lokalit ze sedmi na dvě je v polovině července zaskočil. Mezi finální se totiž měla dostat Horka a Kraví hora na Žďársku, a to proto, že jako jediné nepodaly proti průzkumným pracím žaloby.

Vždy byli proti

Starostové ze severu Třebíčska se však proti takovému kroku ohradili s tím, že proti projektu úložiště stáli vždy, nehledě na nepodané žaloby.

Ze čtvrteční schůzky s ministrem však odjížděli spíše s dobrým pocitem. „Pan Mládek se vyloženě lokalitě Horka omluvil, protože nás zařadil mezi lokality, které se úložišti nebrání. Vycházel přitom prý z mylných informací, které mu někdo předal. Teď je tedy situace taková, že průzkumy budou zřejmě pokračovat tak jako dosud ve všech sedmi lokalitách," poznamenal rudíkovský Zdeněk Souček.

Ministr Jan Mládek při jednání zopakoval, stejně jako premiér Bohuslav Sobotka při úterní návštěvě Vysočiny, že si nedovede představit stavbu úložiště v místě, kde s tím obce nesouhlasí. Všechny starosty poté vyzval, aby odpověděli na tři otázky. „Volené zástupce jsem požádal o jejich písemná vyjádření do konce září letošního roku," dodal ministr.

Starostů se ptá, zda mají vůli pokračovat v dialogu na stávající úrovni, jestli chtějí spolupracovat na tvorbě zákona o zapojení obcí do procesu hledání vhodné lokality a zda se chtějí podílet na podobě vládního nařízení, které by upravilo příspěvky, jež stát dotčeným obcím vyplácí.

Zdeněk Souček to vnímá jako vstřícný krok, společně s dalšími starosty z Horky však při schůzce navrhl, aby se průzkumy zastavily všude, a celý proces mohl začít znovu s jasně danými a neměnnými pravidly. „To se asi nestane, ale i to, že ministr chce znát náš jasný názor, lze chápat pouze jako malé vítězství, protože pokud stát bude hledat úložiště tak jako dosud, tak nikde není psáno, že neskončíme opět třeba mezi dvěma finálními lokalitami. Přijde nový ministr a můžeme být opět v užším hledáčku," mínil Zdeněk Souček.

O dalším postupu v hledání lokalit má Ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodnout až po obdržení odpovědí od starostů. „Určitě se sejdeme a až poté to budeme ventilovat dál. Pocity mám ale i po posledním jednáním s panem ministrem smíšené, naše důvěra poklesla opravdu hluboko," podotkla starostka Náramče Ludmila Jelínková.

Odpovědi budou negativní

Také správa úložišť nebude zatím podnikat další kroky. „Pan ministr teprve na základě názoru obcí chce předložit vládě informační materiál a případně zavázat SÚRAO ke konkrétním krokům," řekla mluvčí správy úložišť Ivana Škvorová.

Podle Zdeňka Součka však odpovědi na ministrovi otázky budou z Horky zřejmě negativní. „Spolupracovat asi chtít nebudeme, protože jistota transparentního procesu pokulhává. Na druhou stranu nepodílet se na tom procesu by znamenalo ztrátu jakékoli možnosti do něčeho mluvit. Pak už by to opravdu bylo o nás bez nás. Nechci ale předbíhat, s ostatními starosty o tom budeme ještě diskutovat," dodal.

Podle něj je nyní opět ve hře všech sedm lokalit. V dalších měsících by se mohlo jednat o vyšších kompenzacích pro obce, které se dostanou mezi dvě finální. O nich mají rozhodnout geologické průzkumy a zájem obyvatel.

Správa úložišť nicméně k sedmi současným lokalitám připočítává nově i několik dalších, které hodlá prozkoumat. Ověřit se má podloží i v okolí jaderných elektráren Temelín a Dukovany. „Ačkoli v původních studiích nebylo s okolím jaderných elektráren počítáno z důvodu dalšího zatížení oblasti, byl přehodnocen přístup k umístění hlubinného úložiště do okolí jaderných elektráren. Proto i SÚRAO přistoupilo k prověření této možnosti," stojí v týden starém materiálu na internetových stránkách správy úložišť.