„Když se daří, má se člověk podělit. A nám se daří, máme dobrý rok,“ podotkl jednatel společnosti Richard Horký.

Lůžko je umístěno na jednotce intenzivní péče novorozeneckého oddělení. Miminkům zajistí optimální teplotu, která je základní životní podmínkou bezprostředně po narození. „V naší nemocnici slouží novorozencům, kteří se narodili císařským řezem anebo potřebují zvýšenou péči, například léčbu kyslíkem, infuzi nebo drobný chirurgický zákrok,“ popsal ředitel nemocnice Petr Mayer.

Lůžko lékařům a sestrám výrazně pomáhá při ošetřování dětí po porodu. „Prostor kolem nám, na rozdíl od inkubátoru, umožňuje ošetřovat dítě ze všech stran,“ zmínila primářka oddělení Alena Holubová.

Vyhřívané lůžko pro novorozence stálo 135 tisíc korun. Vydržet by mělo při trvalém non stop provozu sedmnáct let. „Je to kompletně český výrobek, vyrábíme jej v Českých Budějovicích,“ podotkl Vladimír Čapek z firmy Alfamedic, která přístroj do třebíčské nemocnice dodala.

Jediná nemocnice v kraji, která by topila

Třebíčská nemocnice je jedinou nemocnicí v kraji Vysočina, která by pacientům topila i při jakékoli krizi s plynem, podobné té, která Evropu postihla v únoru. V Třebíči se totiž topí slámou.

„Je to prakticky jediná nemocnice v České republice, která je vytápěná z obnovitelných zdrojů,“ řekl Richard Horký, jednatel společnosti TTS, která nemocnici vytápí.

Je zásobována z teplárny TTS JIH, ve které se využívá k výrobě tepla sláma a nouzově lehký topný olej. Firma TTS nemocnici vytápí od roku 2005. Na teple zdravotnické zařízení nyní dokonce ušetří. „Díky kompletní optimalizaci topného systému, rekonstrukci všech výměníkových stanic a rozvodů tepla a v neposlední řadě osazení všech otopných těles termostatickými hlavicemi včetně ventilů, se snížila spotřeba tepla z 36 916 GJ v roce 2004 na 29 287 GJ v roce 2008,“ spočítal ředitel nemocnice Petr Mayer. Vyčísleno v korunách úspora dělá dva miliony 850 tisíc korun.