„Česká diakritika je schválena pro pojmenování planetek, takže když se planetka bude jmenovat Třebíč, bude se psát se dvěma háčky a čárkou. Pokud je to publikováno po světě, měli by v tomto případě všichni dodržovat českou diakritiku," potvrdil astronom Tichý.

Ke svému objevu, který učinil na Observatoři Kleť, Deníku řekl: „Objevování planetek nepatří mezi naši základní práci, je to taková příjemná nadstavba. Naší prací je objevování drah pro Zemi nebezpečných planetek. A jelikož jsme profesionálové, tak všechny snímky, které pořídíme, prohlížíme i s ohledem na existenci planetek nových. Z té pečlivosti pramení naše objevy a z té pečlivosti pramení i objev planetky Třebíč."

Jak zmínil, certifikát s dráhou planetky Třebíč se chystá osobně předat třebíčskému starostovi už v pátek 9. listopadu. Týž den v 19 hodin bude o svém objevu přednášet v třebíčské hvězdárně.

Cesta ke jménu planetky je podle Tichého složitá. „Planetku je třeba pozorovat po dvě noci. Pak dostane předběžné označení, které se skládá z roku a písmenného kódu. Toto označení má planetka do té doby, než má přesně vypočtenu dráhu, což trvá čtyři až deset let. Teprve pak dostane v celosvětové centrále takzvané definitivní číslo a až toto číslo dostane, objevitel nebo objevitelská hvězdárna má právo navrhnout jméno. Jméno schvaluje komise Mezinárodní astronomické unie. Mezi podmínkami pro jméno kupříkladu je, že název může mít maximálně šestnáct znaků bez čísel, či to, že nepůjde o jméno žijícího politika," nastínil.

Na svém kontě má Miloš Tichý 506 objevených planetek, což je více než polovina z 996 planetek objevených na Observatoři Kleť. Jméno kleťské observatoře, která je nejvýše položenou hvězdárnou v Česku, to znamená v nadmořské výšce 1 070 metrů a nachází se v Blanském lese poblíž Českého Krumlova, je ve světě doslova prestižní značkou.

Objevitel planetky Třebíč a současně jediný český objevitel komety se výzkumem drah planetek zabývá neustále.

Jak o sobě řekl, objevil i tři planetky, které by v budoucnu mohly teoreticky ohrožovat naši Zemi. „Ale víme, že v příštích sto letech ji ohrožovat nebudou," podotkl Tichý.

Kromě města Třebíče už mají ve vesmíru po sobě pojmenované planetky i obce Želetava a Kralice. Kralice nad Oslavou mají stejně jako Třebíč svou planetku pojmenovanou teprve letos.

Radost z pojmenování planetky názvem města mají už nyní na třebíčské radnici. „Našel jsem si názvy některých planetek, které letos objevili na Kleti, abychom věděli, v jaké jsme společnosti. Letos tam objevili planetku Jirous (po undegroundovém básníku Ivanu Martinu Jirousovi), Ferdinand Vaněk, což je postava z her Václava Havla, ale také planetku Václav Cílek, což je známý geolog, planetku Kralice, což je nedaleko od Třebíče, objevili Vojtu Náprstka z doby obrození, objevili Třebíč a malíře Slavíčka. Myslím, že jsme se dostali do dobré společnosti," konstatoval s potěšením třebíčský místostarosta Milan Zeibert.

Více o Observatoři Kleť:

Pravidelná pozorování z Kleti byla zahájena v roce 1968, vyhledávání dosud neznámých těles v roce 1977. Od roku 1994 se výzkumný tým zároveň věnuje měření přesných poloh asteroidů pohybujících se v blízkosti Země či křižujících zemskou dráhu, planetek ve vzdálených oblastech sluneční soustavy, i nově objevených komet.

Z dosud objevených 250 tisíc planetek jich 995 objevili právě na Observatoři Kleť. Tým Observatoře Kleť byl za roky 1996 1999 vyhlášen 20. komisí Mezinárodní astronomické unie jako 8. nejvýkonnější program na světě v oboru astrometrických měření planetek a zároveň celosvětově nejúspěšnějším týmem, který se specializuje na následnou astrometrii těchto těles. Tým ve složení J. Tichá, M. Tichý, Z. Moravec byl vyhodnocen 20. komisí Mezinárodní astronomické unie za období 1993 1996 jako pátý na světě a současně první v Evropě podle množství přesně změřených poloh planetek a čtvrtý na světě podle množství změřených přesných poloh komet.

(zdroj: www.hvezdarnacb.cz, www.klet.cz, www.ckrumlov.cz)