Přitom já i přítel pracujeme a máme stabilní příjem. Takže pokud města přichází s možnosti startovacích bytů pro mladé, já to jen vítám. Chápu, že byty pro sociálně slabé jsou také potřeba, ale šanci na vlastní bydlení by měli dostat i mladí. Tak shrnula své zkušenosti s hledáním společného bydlení Barbora Svobodová z Třebíče.

Právě startovací byty zahrnuje projekt třebíčské radnice. Chtějí je vybudovat na ulici Soukenická, nedaleko centra města. Doposud zde byly městské byty, které obývali Romové. Město jim nechá doběhnout nájemní smlouvy. „Jako město je nebudeme už obnovovat. V domě totiž chceme vybudovat startovací byty, část z nich by mohla být určená pro lékaře,“ potvrdil starosta města Pavel Pacal.

V objektu by podle informací městských strážníků mělo být zhruba čtyřicet malometrážních bytů. Oficiálně jich je obsazených šest, které prošly kolaudačním řízením. Obydlené jsou ale i ty byty, které nejsou doposud zkolaudované.
Rvačky a rušení pořádku: Moravské Budějovice trápí neoficiální ubytovna

Přesto ještě nějaký čas potrvá, než se do domu nastěhují noví obyvatelé. „Poslední smlouva končí sice v březnu 2022, ale pak bude nutná rozsáhlá rekonstrukce. Musíme dům i jednotlivé bytové jednotky opravit tak, aby byly provozuschopné. Poté je budeme dál pronajímat,“ nastínil starosta.