Po Třebíči je chce insolvenční správce Josef Nožička. Proč? Správce shání peníze na uhrazení dluhů společnosti Guverne Rotary Pak Real. Za tímhle podivným názvem se skrývá někdejší Lima Real. Pamatujete? Je to ona realitní kancelář, která kdysi od třebíčských politiků koupila velmi výhodně pozemky v lokalitě Vídeňský rybník, a pak je se ziskem prodala na výstavbu supermarketů. Dnes na tom místě stojí Interspar a Lidl.

Obchod to byl tehdy na první pohled podezřelý. Přestože radnice dostala mnohem výnosnější nabídky - mohla pozemky prodat za 44 milionů korun - šla tehdy na ruku Limě. A parcely jí nechala za pouhých 29 a půl milionu korun. Podivný obchod neunikl protikorupční organizaci Transparency International, zabývala se jím i policie. Žádné pochybení ale neshledala.

A nyní, po několika letech, transakce opět vyplouvá na povrch. Insolvenční správce se chopil sporných bodů tehdejší kauzy. Záměr prodeje pozemků nebyl podle něj dostatečně jasně zveřejněn. Nesouhlasila rozloha, podmínky prodeje navíc radní dodatečně měnili. A kupní smlouva mezi městem Třebíč a Limou Real je tudíž podle něj neplatná.

Má tahle žaloba naději na úspěch? Soudce třebíčského okresního soudu Jan Hurdík bude muset nejdřív vyřešit, jestli věc už není promlčená. Na tom se právní zástupci obou stran nemohou shodnout. Třebíčský advokát Miroslav Šianský má za to, že ano. Oproti tomu advokát insolvenčního správce Martin Zvoníček míní, že ne.

Věc má být dle jeho názoru posuzována podle obchodního zákoníku s čtyřletou promlčecí lhůtou.

Co by se stalo, kdyby soud nakonec přece jen smlouvu prohlásil za neplatnou? To dnes nikdo nedokáže říct. Pozemky totiž dávno patří někomu úplně jinému; společnostem, kterým je Lima Real prodala na výstavbu supermarketů.

A ty se jich rozhodně jen tak nevzdají. Třebíč by tak podle nejbláznivějšího scénáře mohla skončit bez pozemků a s devětadvacetimilonovým dluhem.

To si ale právní zástupce Třebíči vůbec nepřipouští. U prvního jednání třebíčského okresního soudu dal ve středu najevo, že „o finančním vypořádání nemůže být řeč." Naopak z postoje insolvenčního správce Josefa Nožičky bylo zřejmé, že by mu stačila jakákoli suma, na které by byla třebíčská stranu ochotna přistoupit.

K mimosoudní dohodě ale nedošlo. A v soudním sporu si žalobce věří. „Pochybení tam byla spousta. Toho si musí být vědomo i současné vedení města, vždyť i oni v minulém volebním období prodej zpochybňovali," řekl Deníku advokát Zvoníček.

Jednání u třebíčského soudu bude pokračovat opět v červnu.