Březen měsíc internetu je nejznámější a nejrozsáhlejším projektem sdružení BMI. Sdružení je nevládní neziskovou organizací, jejímž posláním je podpora rozvoje internetu. „Projekt vznikl se záměrem upozornit na obrovský význam internetu pro rozvoj ekonomiky i společnosti v době, kdy si to v České republice málokdo uvědomoval,“ uvádí sdružení na svých stránkách brezen.cz. Měsíc internetu odstartoval prvním ročníkem v roce 1998. Poslední – jedenáctý – pak proběhl v loňském roce. Neznamená to však konec projektu. Od letošního roku je na každé instituci, zda bude v této tradici pokračovat nebo ne.


„Určitě by byla škoda nezachovat jisté tradice, které v rámci BMI vznikly,“ říká Marie Dočkalová, ředitelka Městské knihovny v Třebíči.
Pro děti knihovna chystá různé kvízy, soutěže, výukovou hodinu pro 1. a 2. třídy nazvanou Internet letem světem. Za zmínku pak především stojí detektivní hra Po stopách Ondřeje Sekory a Jana Karafiáta, kde budou děti muset využívat informace v knihách a na internetu.


Akce pro dospělé jsou zaměřeny zejména na propagaci služeb, které vhodně doplňují dokumentové a výpůjční služby knihovny.


Místo Měsíce knihy Týden knihoven


Jako měsíc knihy má ovšem březen mnohem delší historii, která začala už v roce 1955, čímž navázala na meziválečnou tradici Týdnů knihy pod patronací Svazu knihkupců a nakladatelů.


V devadesátých letech pak tradice téměř zanikla. Přestalo ji řídit ministerstvo a bylo na jednotlivých knihovnách, zda se rozhodnou v pořádání Týdnů knihy pokračovat.


„Dnes spíše jeho místo zaujímá Týden knihoven, pořádaný v říjnu Sdružením knihovníků a informačních pracovníků (SKIP),“ doplnila Doč〜kalová. Od devátého do čtrnáctého března proběhne Týden čtení s podtitulem Čteme i my, čtěte také.


V jeho rámci bude na příklad vyhlášena celoroční čtenářská soutěž pro děti Hvězdoplutí či Čtení a vyprávění majitelky knihkupectví v Třebíči Lenky Trojanové s názvem Knihy jsou v celém mém životě.


Nejoblíbenější akcí, kterou třebíčská knihovna pořádá, je Noc s Andersenem, která letos připadá až na noc z 3. na 4. dubna. „I letos je Noc již obsazena. Podle zájmu dětí bychom ji mohli dělat každý měsíc,“ popisuje akci Dočkalová.


Oba projekty mají tedy již svoji oficiální část za sebou a je na jednotlivých institucích, zda se rozhodnou svoje akce zachovat či ne. Rozhodně to alespoň v Třebíči neznamená, že by tradiční myšlenka měla být mrtvá.