„Měly hodně plodů loni, letos odpočívaly," mínil ovocnář František Jančík z Jaroměřic nad Rokytnou.

Podobné hodnocení nabídl také třebíčský Jiří Kopeček, který nedaleko Dukovan pečuje o 900 meruňkových stromů. „Jaro přišlo velmi rychle, a včely se nestihly rozmnožit na takové stavy, aby stíhaly opylovat. Stromy navíc kvetly brzo. Není na nich téměř nic," řekl Kopeček.

O něco lepší situace panuje na jabloních. Ani tam však množství ovoce nedosahuje byť alespoň průměru. Oproti loňsku je úroda poloviční.

„Některé odrůdy letos vynechaly úplně a u kterých bylo násady víc, tak stejně část pomrzla," vysvětlil František Jančík.

Nepříliš bohatou úrodu by však mohla částečně nahradit velikost plodů. „Až mě to překvapuje, jak se jablka a hrušky krásně vybarvují a stále narůstají. Pokud ještě po tomto ne moc hezkém srpnu přijde slunečné září, mohlo by to být dobré," odhadl jaroměřický ovocnář.

I přes nepříliš hojnou úrodu by ale podle Jiřího Kopečka měli lidé za jablka zaplatit přibližně stejně jako v posledních letech. „Sice jich bude málo, ale nejspíš se k nám kvůli politické situaci s Ruskem dostane levné ovoce z Polska a lidé mu bohužel dají přednost. My musíme zůstat na svém, níž už jít nemůžeme," podotkl.

Jablka podraží o dvě koruny

Některá jablka však přece jen podraží. „Loni jsme je pro-dávali za 13 korun, letos budeme muset jít pravděpodob- ně na 15, u odrůdy rubín to bude mezi 16 a 17 korunami za kilo," poznamenal František Jančík.

Nedobrý letošní výsledek úrody mohou ještě mírně zlepšit sami pěstitelé. „Při sklizni totiž neotrháme všechno naráz, ale postupně. Po prvním otrhávání se udělá třeba desetidenní přestávka a během toho plody na stromě ještě dozrají," doplnil Jančík.

Současné počasí ovoci vyhovuje. Dešťové srážky pěstitelé vítají. „Nejhorší pro nás byl konec června a začátek července. Příčinou nadměrného sucha totiž plody opadávaly," připomněl Kopeček.

Naopak spokojenost panuje nad švestkami. „Ty jsou letos bez problémů," dodal třebíčský sadař.