Pro Měrku se vyslovilo devět ze sedmnácti zastupitelů. Proti bylo sedm, Monika Oborná z hnutí Ano se hlasování zdržela. Naprosto totožným výsledkem obhájil post místostarosty také Jan Kotačka.

Vladimír Měrka zdůvodňoval těsnou většinu značné roztříštěnosti, která na náměšťské scéně po komunálních volbách zavládla.

Straně Vladimíra Měrky, uskupení, které vedl místostarosta Kotačka, a KDU-ČSL přiřkli voliči dohromady osm mandátů. Jako devátý se k nim přidal Jaroslav Fiala z KSČM a pokračování obou mužů v nejvyšších komunálních funkcích podpořil. Narozdíl od své stranické kolegyně Vladimíry Weisové.

„Nešlo o vytvoření velké většiny, ale o získání nebo koupení devátého hlasu. Je to výsledek chování určitých lidí," komentoval staronové vedení Náměště Ivo Matoušek, který do voleb vedl stranu Změna! Rozhodnete?

Během přestávky z jednání zastupitelstva, společně s Alešem Sázavským, odešel.

Ostatní zastupitelé z opozice přidali smířlivější tón. Někteří, i když hlasovali proti Vladimíru Měrkovi a Janu Kotačkovi, se vyslovili, že návrhy koalice, které budou ve prospěch města, v budoucnu podpoří.