Tragedie obyčejných lidí z postižených oblastí vyvolal vlnu solidarity. S nápadem na sbírku přišla i Hana Harantová z Hrotovic. „Nejprve jsem oběhla majitele krámků v prostorách obecního úřadu, pak jsem zašla za starostou. Hasiči mi pomohli sehnat kontaktní čísla a najednou se celá akce rozběhla jak na drátkách,“ řekla Hana Harantová.

Od pondělního dopoledne se už zpráva o sbírce nesla Hrotovicemi. „Pro účely sbírky jsme si pronajali malý sál místní umělecké školy. I když to ze začátku nevypadalo nakonec se nám sešla spousta věcí a jsem ráda, že se do akce zapojili téměř všichni. Peníze na hotovosti jsme nebrali, šlo nám hlavně o hygienické a úklidové prostředky, které jsou na severu Čech momentálně nejvíce zapotřebí,“ upřesnila Harantová.

Nakonec se malý sál docela slušně zaplnil a kromě požadovaných dezinfekčních prostředků, mýdel, dětských plen lidé přinesli i lopaty, hrábě, kbelíky i hadry a spoustu dalších věcí včetně konzerv. Zapojili se nejen obyčejní lidé, ale přispěli hasiči, místní podnikatelé i městský úřad. „Dokonce přišel jeden místní důchodce i s lopatou, že už na zahradě pracovat nebude a věnoval nám ji do sbírky,“ řekla s úsměvem Hana Harantová.

„Spousta lidí nám chtěla věnovat i oblečení nebo peřiny, ale zatím nevím zda by to lidé tam nahoře uvítali. Pokud ano, není problém uspořádat další sbírku,“ dodala Harantová.


Ve středu večer byl nasbíraný materiál naložen do užitkového automobilu a ve čtvrtek ráno se jeho osádka vydá na sever. Pomoc obyvatel Hrotovic zamíří přímo do České Kamenice, kde je bude očekávat tamní starosta.