A abychom výběr malinko zúžili, budou to destinace pro nás suchozemce tak trochu dýchající dobrodružstvím. Vždyť kdo z nás někdy nechtěl žít na ostrově?

Pravda, ani jeden z níže uvedených ostrovů není zrovna tím pustým, o němž jsme snili, když jsme si v mládí četli Robinsona Crusoa, ale zase jsou z našich krajů poměrně lehce dosažitelné.

Všechny se nacházejí ve Středozemním moři a u každého najdete tip, kde strávit několik dnů, a přitom za pobyt na nich neutratit jmění. A mimochodem tam, kam vás nyní posíláme, prakticky neuslyšíte češtinu. Tyto destinace totiž naštěstí ještě neobjevily naše cestovky zaměřené na masovou turistiku.

Mallorca

Mallorca.Zapomeňte na profláknuté pláže kolem hlavního města Palmy, jako je Arenal a Magaluf, které se utápějí v šedi betonových hotelů a hřmí pivními večírky náctiletých Němců a Britů. Vypravte se raději na sever, a to nejlépe stylovým Oranžovým expresem, tedy starým vlakem, který spojuje Palmu s městečkem Sóller. A pak jeďte ještě tři kilometry neméně tak stařičkou tramvají do Port de Sóller nádherného přírodního přístavu s příjemnou pláží, která je na rozdíl od těch kolem Palmy učiněným balzámem na duši.

Jak se tam dostat: Z Třebíče a okolí nejlépe z Bratislavy, odkud létá přímá linka vždy v pátek ráno a stejně tak nazpět se vrací v pondělí.

Kde se ubytovat: Pro batůžkáře je ideální Refugi La Muleta, což je ubytovna vybudovaná ve staré telegrafní stanici přímo nad Port de Sóller. Je ovšem nutné zamluvit si lůžko telefonicky.

Sardinie

Sardinie.Italský ostrov je příliš velký i na to, abyste jej poznali byť třeba za týden, takže nejlépe bude, když z letiště zamíříte přímo k moři. Nejlepší spojení ze zdejších končin je do Alghera, historického města obehnaného hradbami. Dobré pláže najdete severně od něj směrem na Fertilii, kde si určitě také dejte výborné těstoviny v restauraci Sbisa.

Jak se tam dostat: Z Třebíče a okolí opět nejlépe z Bratislavy, která nabízí přímé spojení vždy v sobotu a v úterý.

Kde se ubytovat: V těsné blízkosti Fertilie najdete pěkný kemp Laguna Blue Calik s bungalovy. Hned přes silnici je pláž s klidnou čistou vodou.

Kréta

Kréta.Ačkoliv se o Řecku píše stále častěji jako o přestupní stanici uprchlíků, největší řecký ostrov leží příliš západně na to, aby se stal jejich cílem. Letiště v Heraklionu se navíc nachází přímo na břehu moře a jen kousek od něj začínají pěkné pláže s levnými hotely. Například ve vesničce Karteros, kterou najdete jen asi tři kilometry od letiště a která nabízí pozvolnou pláž s klidným mořem, výhledem na přistávající letadla a skalnatým ostrůvkem asi dvě stě metrů od břehu. Pokud se budete nudit, můžete autobusem za zhruba dvě eura vyrazit do Heraklionu třeba do známého archeologického muzea, jehož sbírky patří mezi největší na světě.

Jak se tam dostat: Nejlépe z Prahy, odkud kromě dalších denně létá řecká společnost Aegean, která často nabízí levné letenky. Je nutné sledovat jejich akce.

Kde se ubytovat: Například v Karterosu v hotelu Prince of Lilies, levném hotýlku asi 200 metrů od pláže.

Kypr

Kypr.Na tento ostrov létají většinou charterové lety do Pafosu a Larnaky, takže zde už bude cena za dopravu trochu vyšší. Pokud poletíte do Larnaky, prohlédněte si ji, ale pak zamiřte ještě asi třicet kilometrů na východ do Agia Napa. Toto městečko je sice podobně profláklé jako opilecké pláže na Mallorce, na rozdíl od nich si ale pořád zachovává jistou důstojnost a alespoň trochu klid a k tomu láká na krásně čisté moře a pěkné přírodní scenérie v podobě skalních oblouků klenoucích se vysoko nad hladinou. Tipem na výlet může být Nikósie, která je od roku 1974, kdy severní část Kypru zabrali Turci, rozdělená na řeckou a tureckou část. Mezi jednotlivými částmi lze procházet po prokázání se pasem při pohledu na ulice, které v půlce přetíná zeď, si budete připadat jako v Berlíně před třiceti lety.

Jak se tam dostat: Z Prahy i Vídně létají chartery i běžné společnosti. Leten- ky jsou ale na rozdíl od nízkonákladových společností dražší.

Kde se ubytovat: Agia Napa je poměrně drahá, možností je ubytovat se v levnější Larnace a na tamní pláže dojíždět autobusem (Larnaka má také lepší spojení s Nikósií). Příjemné ubytování nabízí například larnacký Petrou Bros Hotel Apartments.

MILAN KRČMÁŘ