Z pěti set pětašedesáti, které se nachází na území Vysočiny, byly vybrány i čtyři z Třebíčska. Jde o místní knihovny v Březníku, Domamili, Kojeticích na Moravě a Petrovicích.


Propraguje folklór


Při návrzích na ocenění knihovníků se přihlíželo k činnosti knihovny, aktivitě knihovníků při modernizaci knihovny, úspěšné kulturně výchovné činnosti i dlouholeté práci v knihovně.


„Vážíme si i aktivních mladých knihovníků, kteří sem vnášejí nové nápady a využívají moderních forem práce se čtenáři. Příkladem je Jana Řezaninová, která v Místní knihovně Březník propaguje folklórní tradice obce,“ komentovala zásluhy oceněné z oceněných Irena Císařová z Krajské knihovny Vysočiny.
Knihovna v Petrovicích, za kterou ocenění Knihovna Vysočiny 2009 přebrala tamní knihovnice Marcela Mašková.


Ta jej získala za nadstandardní vybavení, které pořídila obec Petrovice za přispění Fondu Vysočina z grantového programu „Líbí se nám v knihovně“, za trvalé obnovování knižního fondu z výměnného fondu Městské knihovny v Třebíči a týmovou práci místní lidové knihovny a obce.


„Toto ocenění nám přineslo nejen radost z vykonané práce, ale i závazek do budoucna. Naší snahou je nadále zlepšovat podmínky a vybavení v knihovně a v rámci možností obce poskytované služby rozšiřovat,“ popsal závazek, který pro jejich knihovnu z ocenění vyplývá, starosta Petrovic Zdeněk Jeřábek.