Kolik dětí ještě bude muset zemřít, než majitelům hřišť dojde, jak mocná zbraň je zdánlivě nenápadná branka?


Brněnský soudní znalec Jiří Petřík, který vypracovával posudek právě pro přibyslavický případ, má jasné argumenty proti majitelům hřišť.


„Existuje norma ČSN, která přímo říká, že branka musí být zajištěna proti převrácení. Z toho plyne, že branka má nějakého majitele. A ten majitel ji musí vždy stoprocentně zajistit,“ říká Petřík.


Jím citovaná norma je ještě konkrétnější. Upřesňuje podmínky. „Dělá se zkouška, při které se za břevno uchytí třímetrové lano a silou 1100 newtonů se táhne. Branka se nesmí pohnout. Je už na majiteli, jak uchycení technologicky vyřeší, způsobů je vícero,“ doplňuje Petřík. Jednak lze bránu ukotvit do země, je možné k uchycení využít i pevného oplocení sportovního areálu.


„Když takhle někdy projíždím republikou a vidím, jaký mají správci sportovišť velmi často laxní přístup, vždy jen nevěřícně kroutím hlavou,“ poznamenává soudní znalec.


Podle něj není řešením vyčistit různé plácky od branek. „To už si kluci nebudou mít kde zakopat do balonu, což je nesmysl. Je prostě jen a jen na majitelích pozemků, aby branky pořádně upevnili,“ upozorňuje. Boj brankám vyhlásili například v Jihlavě, lidé tam mají na magistrát nahlásit, pokud někde zjistí zmíněný druh sportovního náčiní nezabezpečený, příslušný odbor jej odstraní.


Obvinění


V přibyslavickém případu padlo obvinění na základě posudku Jiřího Petříka, před soud jdou tři činovníci klubu, jemuž sportovní areál patří. V Cerekvi je celá věc na počátku vyšetřování.


V Jaroměřicích mají nové víceúčelové hřiště s parametry rovněž pro prostorově náročnou házenou. „Hřiště má správce a uzavíratelný vchod. Pokud si nějaká parta přijde zahrát házenou, správce jí vydá branky. Ty se hned upevňují jednak do země, a pak jsou tam i lanka na ukotvení do oplocení,“ sdělil vedoucí správy majetku města Jiří Beranovský.


Stačí projet města a vesnice na Třebíčsku. Stále jsou k vidění branky nepřikurtované. Přitom pro děti je to nesmírně zajímavé náčiní a jakékoliv slovní zákazy nefungují. Dospělí prostě musejí ve věci dětské bezpečnosti vždy dopředu počítat s horší variantou. S tím, že omladina neposlechne. Za posledních sedm let si v Česku pády branek a jednou i basketbalové konstrukce vyžádaly osm životů dětí a mladistvých.