„Řeky a říčky na Třebíčsku kulminovaly. Nejvíce vody protékalo Jihlavou v Třebíči Ptáčově v pravé poledne. Korytem se valilo osmadvacet kubíků oproti obvyklým pěti. Želetavkou Jemnici teklo dokonce sedmkrát víc vody, a v to v jednu odpoledne. Pak se situace postupně uklidňovala,“ takhle zněla zpráva v Třebíčském deníku téměř přesně před rokem.

Letos je situace naprosto opačná. Řeky místo atakování povodňových stupňů sklouzávají pod hranici sucha. Pod ní se od začátku minulého týdne drží Jihlava na měřící stanici v Bransouzích. Oproti loňskému roku je to přibližně o sto třicet centimetrů méně.

Během poslední doby sice srážky přibyly, ale stále se nedaří dohnat deficit, který vznikl především na začátku roku.

„Jediný měsíc, který byl od začátku roku na Třebíčsku srážkově bohatší než loňský, byl březen, ale i v něm spadlo jen 29,3 milimetrů srážek, což je pořád sedmnáct procent pod dlouhodobým průměrem,“ uvedla Marie Doleželová z pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Brně.

Nejhůře na tom byl především únor, kdy spadlo jen šest a půl milimetru, což není ani čtvrtina dlouhodobého průměru.

Sucho trápí rybáře, vodáky i zemědělce

Problémy s nedostatkem vody už hlásili rybáři, zemědělci a pěstitelé, nízké stavy kalí radost vodákům i dalším rekreantům.

„Trápí nás hodně. Je to jednoznačně největší starost,“ hlásil v květnu agronom Jan Vlčan ze Zemědělského družstva Stařeč a nebyl v tomto ohledu mezi zemědělci rozhodně jediný.

Vodohospodáři z Povodí Moravy zaznamenali v posledních dnech dílčí problémy s hrozícím suchem na Zlínsku. Přesto ujišťují, že v rámci celého povodí mají situaci plně pod kontrolou. „Dispečeři Povodí Moravy neustále sledují vývoj a operativně můžou zasáhnout. V nádržích je však v těchto dnech dostatek vody, a tak nehrozí, že by voda z koryt vyschla,“ dodala mluvčí Veronika Hrdá.

Situace by se podle dlouhodobých předpovědí mohla během června změnit. Na všechny tři jeho dekády meteorologové slibují přeháňky a bouřky. Pro trvalejší vylepšení situace by však bylo místo těchto nárazových déšť mírný a vytrvalý.

Bouřky a přeháňky nás ostatně čekají i v tomto týdnu. „Počasí na jeho začátku bude vcelku nestabilní, ale teplé. Ráno a odpoledne polojasno, během dne nás však čeká kupovitá oblačnost a postupně hlavně odpoledne a k večeru přeháňky a bouřky. Ráno bude 13 až 17 stupňů, přes den pak 25 a 28 stupňů. Vítr by měl foukat mírný,“ informoval meteorolog Petr Hruška z ČHMÚ.

V bouřkách mohou přijít i přívalové deště, kroupy a silnější vítr. Půjde však převážně o lokální jevy.