Petice se všemi podpisy nyní zamíří k poslancům. „Po dohodě s tajemnicí Petičního výboru Poslanecké sněmovny bude naše společná petice Zachraňme údolí Oslavy předána v úterý 18. října. Zároveň budou poslanci požádáni, aby ji předali vládě a následně příslušným ministrům životního prostředí a zemědělství," informoval předseda petičního výboru Vít Aldorf.

Na Ministerstvo zemědělství zároveň v nejbližší době poputuje také technickoekonomická studie lokality Čučice. „Ministerstvo zemědělství ani státní podnik Povodí Moravy neplánují přehradu na řekách Oslava a Chvojnice. Kvůli stále větším hydrologickým výkyvům, jako bylo například loňské sucho, Povodí Moravy nechalo pouze zpracovat studie lokalit za účelem aktualizace dat," tvrdí mluvčí ministerstva Markéta Ježková.

Poté, co se se studií seznámí na ministerstvu, měla by být představena také veřejnosti na webových stránkách Povodí Moravy. „Současně uspořádáme tiskovou konferenci, na které studii představíme médiím," sdělil mluvčí povodí Petr Chmelař.

Cílem petice je, aby stát upustil od myšlenky na výstavbu vodního díla Čučice úplně. „A to je možné pouze tím, že bude řešen mezirezortní materiál Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí Generel lokalit pro akumulaci povrchové vody. Z něj chceme vyřadit lokalitu Čučice," vysvětlil Aldorf.

Jenže to se pravděpodobně nestane. Ministr zemědělství již dopředu ohlašuje, že se k takovému kroku nechystá. A to ještě předtím, než k němu dorazí zmíněná petice s podpisy i výsledky studie. „Z důvodu odpovědnosti k budoucím generacím, našim dětem a vnoučatům neplánujeme oblast Čučic z Generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod, tedy míst dlouhodobě hájených pro případnou výstavbu vodních děl, vyjmout. Stavbu vodního díla ale v této oblasti jednoznačně neplánujeme," řekl ministr Jurečka.